Valamennyi áldozatot elszállították a Moszkva melletti terrortámadás helyszínéről – jelentette a helyszínről a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója szombat hajnalban.

Mentőautók a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont épületnél / Fotó: Szergej Vegyjaskin

Az orosz nyomozóbizottság előzőleg azt jelentette be, hogy a péntek esti merényletnek több mint 60 halálos áldozata és 145 sérültje van, az utóbbiak közül 115-öt szállítottak kórházba. Azt is jelezték, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet. 

A legfrissebb közlések szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háláját fejezte ki a sérülteket ellátó orvosoknak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

A lángokat az épület minden részében eloltották, de továbbra is több mint 320 tűzoltó dolgozik a helyszínen. A rendkívüli helyzetekért felelős orosz minisztérium sajtószolgálata kora reggel azt közölte, hogy a helyszíni munkálatokban 477 szakember vesz részt 183 egységnyi felszerelést használva.

Továbbra is keresik a merénylőket

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos  fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol egy robbanás következtében tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete.

A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben, a támadók indítékairól és sorsáról egyelőre nincsenek információk. Az orosz hatóságok közölték, hogy a merénylőket nagy erőkkel keresik. Hozzátették, hogy a helyszínen fegyvereket és lőszert is találtak.
 Oroszországban utoljára húsz évvel ezelőtt követtek el ilyen sok halálos áldozattal járó terrortámadást. A beszlani iskolafoglalást követő vérengzésben 334 ember, köztük 180 gyermek halt meg.