Közélet

Egyre több amerikai egyetemet zárnak be az Izrael-ellenes tüntetések miatt

Egyre súlyosabbá válnak a palesztin párti megmozdulások az amerikai egyetemeken, melyek miatt a tanítást is fel kell függeszteni. A tüntetések már több mint kétszáz egyetemet érintenek.

A folytatódó Izrael elleni tüntetések miatt újabb egyetem területét zárták le az Egyesült Államokban vasárnap. A Humboldt Kaliforniai Állami Műszak Egyetem területe a tavaszi szemeszter további heteiben már nem nyílik meg a hallgatók számára – közölte az intézmény vezetése, hozzátéve, hogy a tilalmat szigorúan veszik, és csak engedély birtokában tartózkodhat bárki az egyetem területén.

Conservative Christian Singer Sean Feucht Hold Pro-Israel Rally Outside Of Columbia University, Egyesült Államok, Izrael, amerikai, izraeli, tüntetés
Egyre több amerikai egyetemet zárnak be az Izrael-ellenes tüntetések miatt / Fotó: NurPhoto via AFP

A bejelentés szerint aki a szabályt megszegi, azt felelősségre vonják, és letartóztatásnak néz elébe. Az egyetemen múlt hétfőn tüntetők elfoglaltak két nagy előadótermet, amit „Intifáda teremnek” kereszteltek el. A Indiana állambeli Bloomington polgármestere a város egyetemét érintő engedély nélküli tüntetéssel kapcsolatban azt közölte, hogy 

a rendőrségtől csak végső eszközként várja, hogy erővel avatkozzon be a tiltakozók ellen.

Kerry Thompson arra sürgette a városi hatóságot, hogy úgynevezett deeszkalációs stratégiát alkalmazzon, és megerősítette, hogy a tüntetők oldalán áll. Az Egyesült Államokban a hétvégi összegzések szerint mintegy 200 egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti diákcsoportok. A tüntetők több helyen használtak zsidóellenes jelszavakat, általános követelésük, hogy az intézmények szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, illetve olyan vállalatokkal, amelyeket szoros kapcsolatok fűznek Izraelhez.

A tiltakozások során a rendőrség az elmúlt másfél hétben már több mint 500 embert vett őrizetbe a radikális tüntetők közül.

A tüntetéssorozat New Yorkban, a Columbia Egyetemnél kezdődött és egy országos hálózattal rendelkező diákszervezet szélesítette ki. A Michigan állambeli Dearborn városában, az amerikai muszlim közösség egyik központjában, egy vallási vezető hétvégén prédikációjában Izraelt a náci Németországhoz és az Iszlám Államhoz hasonlította.

Fokozódnak a diplomáciai erőfeszítések a gázai tűzszünet érdekében, a Hamász küldöttsége hétfőn érkezik Egyiptomba, miután a hírek szerint Izrael egy tartós tűzszünetbe is belemenne. „A Hamász nyitott a javaslat megfontolására” – mondta a szervezet másik képviselője.

 

izraeli háború diáktüntetés Izrael Egyesült Államok egyetem
Kapcsolódó cikkek