BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdő szélén hagyta pusztulni kutyáját - az ügyészség eltiltaná az ebtartástól

A most bíróság elé citált férfi a vecsési háza udvarán tartott több kuvasz jellegű kutyát. 2023 szeptemberében az egyik idősebb kutya megbetegedett, fájdalmai miatt rendszeresen vonyított, azonban a gazdája nem az orvoshoz, hanem az erdő szélére vitte.

Bírósági ítélettel tiltatná el az ebtartástól a Pest Vármegyei Főügyészség azt – az állatkínzás miatt egyébként egyszer már elítélt – férfit, aki beteg kutyáját az erdő szélén hagyta elpusztulni, további négy kutyáját pedig méltatlan körülmények között tartotta.

A,Dog,And,His,Toy,See,A,Car
Fotó: Alan Gonzalez Vazquez (illusztráció) 

Az ügyészség tájékoztatása szerint, a férfi vecsési háza udvarán több kuvasz jellegű kutyát is tartott. 2023 szeptemberében az egyik idősebb kutya megbetegedett, fájdalmai miatt rendszeresen vonyított, azonban a férfi nem vitte el orvoshoz. Három nap után a szomszédok kihívták az állatvédőket, kik felajánlották, hogy elviszik a beteg állatot az orvoshoz, de a férfi nem egyezett bele, azt mondta, a kutya már meggyógyult. Ezt követően még aznap kivitte a beteg állatot a Felsőpakony határában lévő erdőhöz, és a sorsára hagyta. 

A haldokló kutyát egy állatvédő alapítvány önkéntesei megtalálták, majd orvoshoz vitték, azonban mivel krónikus veseelégtelenségben szenvedett, gyógyítani nem lehetett, így elaltatták.

Az elpusztult kutyán kívül a férfi négy másik kuvasz jellegű kutyát is tartott, amelyek közül két szuka vemhes volt. A nagy testű kutyák egy rendkívül szűk, 110 centiméter széles és 14 méter hosszú részen voltak leválasztva. A tartási körülményeik nem feleltek meg az állatvédelmi törvényben előírtaknak, olyan szűk helyen éltek, ami a tartásukra alkalmatlan volt. Továbbá megállapították azt is, hogy egyik kutya sem kapott sem oltást, sem csipet, állatorvos nem járt náluk soha.

A négy kutya állatvédők birtokába és gondozásába került, viszont az egyik rossz egészségi állapota miatt még a szállítás során elpusztult.

A fentiek miatt a férfit a Monori Járásbíróság állatkínzás vétsége miatt jogerősen elítélte, azonban azért, hogy a férfinak ne legyen lehetősége újra kutyát tartani, a Pest Vármegyei Főügyészség állatvédelmi keresetet nyújtott be a bíróságra a kutyatartástól való eltiltása iránt. Az ügyészség keresetéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.