Egyre elégedetlenebbek társadalmi és gazdasági helyzetükkel és aggódnak a jövőbeli kilátásaikért a német tinédzserek és fiatal felnőttek, és egy friss felmérés szerint nagyobb arányban fognak a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pártra szavazni, mint korábban.

AfD Brandenburg state party conference
A radikális jobboldal egyre vonzóbb a német fiatalok számára is / Fotó: Getty Images

Az AfD egyik legfőbb ismérve ugyanis a keményvonalas bevándorlóellenesség, márpedig a „Fiatalok Németországban 2024” című tanulmány szerint a harminc év alattiak egyik legnagyobb aggodalma éppen a migráció.

A megkérdezett kétezer 14 és 29 év közötti német fiatal 22 százaléka mondta azt, hogy az AfD-re voksolna, ha ma lennének a parlamenti választások. (A következő szövetségi választást 2025-ben rendezik.) Ez kétszer akkora arány, mint két éve, ismertette a jelentést a Deutsche Welle. 2022-ben csak kilenc, tavaly 12 százalékuk mondta ezt.

Jelentősen 

veszítettek a fiatalok körében élvezett népszerűségükből a Zöldek és a Szabad Demokraták (FDP);

előbbieknél két év alatt 27 százalékról 18, utóbbiaknál pedig 19 százalékról 8 százalékra esett vissza a támogatottság. Viszonylag jól tartja a szavazóit a körükben Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja (SPD), a támogatottságuk 14 százalékról csak 12 százalékra csökkent.

Sarah Wagenknecht
Sarah Wagenknecht új populista tömörülése csak idén alakult, de a fiatalok 5 százaléka támogatja / Fotó: AFP

A konzervatív CDU/CSU pártszövetség népszerűsége viszont nőtt, a korábbi 16 százalék helyett a fiatalok 20 százalékának a szavazatára számíthat, a januárban alakul új populista Bündnis Sahra Wagenknecht nevű tömörülést pedig máris 5 százalékuk támogatja.

A klímaváltozás már nem aggasztja annyira a fiatalokat

A januárban és februárban interneten végzett felmérés eredménye szerint a fiatalokat leginkább az infláció (65 százalék), a magas lakhatási költségek (54 százalék), az időskori szegénység (48 százalék), a társadalom megosztottsága (49 százalék) és a menekültáradat (41 százalék) aggasztja. A klímaváltozástól viszont már nem félnek annyira, mint korábban.

A fiatal generáció egyértelműen a jobboldal felé fordul, és az AfD különösen népszerű a körükben

– összegezte az eredményt Klaus Hurrelmann, a jelentés szerzője. A portál ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az AfD ifjúsági szervezetét, a Junge Alternatívét (JA) a német belső elhárítás szélsőséges jobboldali tömörülésnek tekinti.

AfD Brandenburg state party conference
A fiatal generáció egyértelműen a jobboldal felé fordult / Fotó: Getty Images

Aggódnak az Európai Parlament képviselői is

A német szövetségi parlamenti választás előtt jóval korábban, idén júniusban rendezik az európai parlamenti választásokat, és a testület jelenlegi képviselői is elsősorban a populizmus erősödését és a radikális jobboldal hatalomátvételét tekinti a kontinens előtt álló legnagyobb kihívásnak, és ezt támasztják alá a felmérések is.

Számukra azonban a migrációnál és a gazdaság állapotánál nagyobb aggodalmat jelent a klímaváltozás és az ukrajnai háború,

derült ki a Politico által végzett felmérésből.

Párthovatartozástól függ, ki mi miatt nem tud aludni éjszakánként. A szociáldemokraták a jobboldali populizmust, a klímaválságot és a társadalmi egyenlőtlenségeket emelték ki, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) tagjai az ukrajnai háborút és az biztonságát. Előbbi érdekes módon hiányzik a jobboldali Identitás és Demokrácia (ID) és Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) tagjainak listájáról, ők a migráció veszélyeire, a nemzeti szuverenitás eróziójára és az úgynevezett zöld megállapodás elsietett bevezetésére összepontosítanak.

Az EP jelenlegi képviselőinek csak az ötöde támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását / Fotó: AFP

Ursula von der Leyen: igen, nem, talán

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeretné újraválasztatni magát, de a távozó EP-képviselők körében igencsak langyos a támogatottsága, a válaszadók mintegy ötöde fogadná csak szívesen a második mandátumát. Még a saját EPP-frakciója is megosztott a kérdésben annak ellenére, hogy márciusban megerősítette őt csúcsjelöltként.

Arról, hogy milyen a tökéletes EB-elnök még azoknak is van véleménye, akiknek nincsen konkrét jelöltjük. A szükséges erények közül néhány: legyen környezetbarát, közép-kelet-európai, kompetens nő, az EP-képviselők által választott, föderizációellenes, Európa-párti, erős vezető.