Túlzás nélkül felbolydult a magyarországi spotterközösség a hétvégéi magyarországi események nyomán. Történt ugyanis, hogy vasárnap a reggeli órákban egy mezei Flightradar-felhasználó kiszúrta, hogy egy ritkán látott, katonai célú repülőgép-óriás érkezik Magyarországra.

antonov
Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott / Fotó: PEDRO VITORINO DE OLIVEIRA JUNIOR/PHOTOPRESS - APP

A publikus radarokon egészen pontosan egy Antonov–124-100 Ruszlan típusú nagyvas tűnt fel. Nem csupán átrepült a magyar légtéren, 

hanem landolt is, ráadásul kétszer.

Ha még lehet fokozni a szituációt, nem is akárhol: Pápán, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérén, Magyarország három (a szolnoki és a kecskeméti mellett) magyar üzemeltetésű katonai repterének egyikén. A pápai az egyetlen nyugat-magyarországi aktív katonai légikikötő.

A váratlan vendég érkezését talán a legszebben az LHPA Spotter Team örökítette meg, a fényképeket pedig közzé is tették a közösségi médiában. Innen tudható, hogy az An–124-100 a vasárnap folyamán kettő alkalommal is betont fogott Pápán.

Mit kell tudni a Magyarországon landolt repülőgép-óriásról?

Az ukrán Antonov Airlines légitársaság óriásrepülője igen aktív, néhány napja még Lengyelországból Angliába tartott, de megtette a Tel-Aviv–Lipcse utat is. Magyarországon azonban nem sűrűn jár, igaz, nem is példa nélküli, hogy megfordul erre. Például még 2018 szeptemberében négy felújított Mi–24 es harci helikoptert hozott, amelyek aztán Szolnokra kerültek.

Az Antonov Airlines egy ukrán teherszállító légitársaság. Speciális szolgáltatást nyújt, hiszen túlméretes rakományokat juttat el A-ból B-be a nemzetközi piacon. Egyebek mellett piacvezető az űrtechnikai berendezések logisztikájában. Fő bázisa a Kijev melletti Hostomel repülőtér volt, csakhogy a bázist ért orosz támadást követően az épen maradt repülőgépeket a lipcsei repülőtérre helyezték át. Hostomelben veszett oda a legendás és utánozhatatlan An–225 Mrija, vagyis az ukrán álom, aminél nem létezett nagyobb teherszállító repülőgép a világon.

Csakhogy ez már az orosz–ukrán háború legelején megsemmisült, így pedig az unokatestvére, az An–124 lépett a helyébe, amelyet úgy ismerni, mint a világ jelenlegi legnagyobb katonai célokra használt cargo-repülőgépe. Biztosat mondani nehéz, de az Antonov Airlines két ilyen típussal is rendelkezik, világszerte pedig körülbelül húsz példányról tudnak.

Az An–124-100 Ruszlan 1982. december 24-én szállt fel a Szvjatosin régióban található gyárrepülőtérről, akár 150 tonna rakomány szállítására is alkalmas. Az utolsó repülőgép, amelyet a korszakos mérnök, Oleg K. Antonov irányításával fejlesztettek ki. Ennek pedig nem maradt el a gyümölcse: az An–124-en harminc világrekordot tart. Ezek közül az egyik, amikor egy 171 219 kilogramm (171,2 tonna) súlyú rakományt 10 750 méteres magasságba emeltek.

Az An–124-100 Ruszlan több mint 69 méter hosszú, szárnyfesztávolsága meghaladja a 73 métert. Utazási sebessége 800-850 kilométer/óra és akár 15 ezer kilométert is képes megtenni. A különbségek érzékeltetésére: a nemrégiben Kecskeméten landolt új honvédségi szállítógép, a KC–390 – ami ugyancsak nem kicsi – csak 35 méter hosszú és 26 tonnát bír el. A lenti videó talán hűen tükrözi, micsoda óriásról van szó.

Új honvédségi óriásrepülőgép: landolt Magyarországon a KC-390 – videó

Mérföldkő a hazai haderőfejlesztésben: magyar földön a honvédség legújabb katonai repülőgépe, a Brazíliában gyártott KC-390-es.

Mit keresett Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe?

Azt persze pontosan nem lehet tudni, mit szállított Pápára az An–124-100 Ruszlan, ugyanakkor jó eséllyel köze lehet a NATO SALIS programjához. Ez egy közös stratégiai légi szállítási megoldás, amelyben összesen kilenc tagország vesz részt, hogy együttesen An–124-100 típusú repülőgépeket béreljenek nemzeti, NATO- és EU- műveletek, illetve missziók támogatására. A kilenc ország között ott van Magyarország, ahogy

  • Belgium,
  • Csehország,
  • Franciaország,
  • Németország,
  • Norvégia,
  • Lengyelország,
  • Szlovákia
  • és Szlovénia is.

A megállapodást a Támogatási és Beszerzési Ügynöksége (NSPA) kötötte, amelyet legutóbb 2021 októberében újítottak meg. Pontosabban 2022 májusában, mivel az orosz–ukrán háború alapjaiban befolyásolta az Antonov Airlines teljesítését. Mindenesetre a 2021 októberi egyezség öt évre szól az NSPA és az Antonov Logistics Salis céggel. Ennek értelmében az An–124-eseken kívül az ukránok más nagy teherszállító repülőgépeken (IL-76) is rakománykapacitást biztosítanak.

A SALIS program műveleteket hajtott végre Afganisztánban, Pakisztánban vagy az Afrikai Unió területén, de kiemelt szerepet játszott a Covid-válság idején is.