BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 228. napja – rengeteg segély érkezett Gázába, de sokan még nem jutottak hozzá

Temporary humanitarian port completed, brings aid relief to Gaza amidst Israeli attacks
Összefoglaló:

Eddig több mint 569 tonna segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével a tengeren át – közölte az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden. A szervezet hozzátette, hogy egyelőre még nem sikerült eljuttatni az összes segélyszállítmányt a kijelölt raktárakba.

Temporary humanitarian port completed, brings aid relief to Gaza amidst Israeli attacks
Több mint 569 tonna segély érkezett Gázába a tengeren át / Fotó: Anadolu / AFP

Bár pénteken elindultak a segélyszállítmányok az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezet raktáraiba, Izrael továbbra is erős nemzetközi nyomás alatt áll az ostromlott övezetbe beengedett segélyszállítmányok növelése terén.

Az ENSZ közlése szerint pénteken tíz teherautónyi segélyszállítmány érkezett meg a szervezet Világélelmezési Programjának (World Food Programme) Deir al-Balah-i raktárába, viszont a szombaton elindított járművek közül csak öt jutott el a céljához, a többi tizenegyet a palesztinok szállítás közben kiürítették egy olyan területen, ahol nehéz humanitárius segélyhez jutni. Vasárnap, illetve hétfőn nem érkezett segély az átmeneti mólóról – tették hozzá. 

Korábban az ENSZ jelezte, hogy napokon belül leállásra kényszerülhetnek a segélyszervezetek a Gázai övezetben az egyre fokozódó élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt. A szervezet figyelmeztetése szerint a kórházak is bezárásra kényszerülhetnek, és még több embert sújthat az élelmiszerhiány. Az világszervezet palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) pénteken azt közölte, hogy 

mintegy 110 ezer ember hagyta már el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát, mióta az izraeli hadsereg megkezdte műveleteit a térségben. 

Közben az izraeli hadsereg (IDF) állította, hogy humanitárius segélyekkel árasztja el a Gázai övezetet. Az IDF azt tervezi, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgozik a nemzetközi segélyek bejuttatása érdekében. Szükség is lesz a minden irányból érkező segélyszállítmányokra, ugyanis Izrael le fogja váltani az UNRWA-t, mivel nemrég terrorizmusban való részvétellel vádolták meg a szervezetet. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte holland kollégáját, hogy csatlakozzon a Ciprusról induló tengeri humanitárius folyosóhoz, amelyen szerdán indult útjára az első hajó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.