BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nem jött be a brit kormányfő terve

Tovább növelte az előnyét az ellenzéki Munkáspárt a választás előtt.

Egy hónappal a választás előtt immár 27 százalékpont a brit Munkáspárt előnye a kormányzó konzervatívok előtt. A YouGov végezte a felmérést a hét elején a Sky News számára, és az eredmény szerint a Munkáspárt a szavazatok 47 százalékára számíthat; ez 3 százalékpontos növekedés.

A brit választás előtt egy hónappal tovább csökkent a toryk támogatottsága / Fotó: AFP

Messze lemaradva, 

húsz százalékkal állnak a toryk a második helyen,

2 százalékpontot estek vissza. Az egykori Brexit-pártból alakult Reform UK a harmadik 12 százalékkal, majd a Liberális Demokraták (9 százalék) és a Zöldek következnek (7 százalék).

Az eredmény azt mutatja, hogy a toryk támogatottsága nem nőtt, amióta Rishi Sunak kormányfő meglepetésre nyárra írta ki a parlamenti választásokat. Képtelenek újra összekovácsolni azt a választói koalíciót, amelyik 2019-ben győzelemre segítette Boris Johnsont.

Átállnak a szavazók

Az akkori konzervatív szavazók közül csak 36 százalék tervez most is a pártra voksolni, 19 százalékuk a radikális jobboldali Reform UK-t választja, 14 százalék a Munkáspártot, 19 százalék pedig egyelőre nem döntött – ismertette a felmérés eredményét a Sky News internetes oldala.

A párt számára a Munkáspárthoz átállók a kulcsfontosságú csoport, és a hírtelevízió szerint 

az ő visszacsábításukat célozta a vasárnap bejelentett nemzeti szolgálat,

amelynek a finanszírozása még erősen kérdéses.

Labour Party Leader Keir Starmer Campaigns In West Sussex
A brit választás egyértelmű esélyese Keir Starmer és a Munkáspárt / Fotó: Getty Images

Ez azonban alighanem kevés lesz, a Munkáspárt ugyanis Nagy-Britannia minden térségében, valamint a nők és a férfiak körében is vezet. Két kivétellel: a Brexitre szavazók és a 65 éven felüliek körében még mindig a konzervatívok a népszerűbbek, bár az utóbbiaknál már nem olyan arányban, mint 2019-ben.

Sunak az inflációra alapozott

A kormányfő múlt szerdán jelentette be a választás időpontját, aznap, amikor nyilvánosságra hozták a legfrissebb inflációs jelentést. Sunak szerint a tény, hogy a fogyasztói árak áprilisban megközelítették a jegybank célszintjét, és csak 2,3 százalékkal emelkedtek, azt bizonyítja, hogy a toryk „terve működik”.

A konzervatív képviselők jelentős részét is meglepte a lépés, sokan számítottak arra, hogy a miniszterelnök ad még őszig időt a pártnak és a gazdaságnak, az dönti el ugyanis a választást.

Sunak maga is arról beszélt korábban, hogy „valamikor az év második felében” lesz majd a választás – ez tulajdonképpen igaz, hiszen a július már ebbe az időszakba tartozik.

General Election campaign 2024
A Liberális Demokraták támogatottsága kilenc százalék körül stabilizálódott / Fotó: Getty Images

 

Beindult a kampány

A kampány az idő rövidsége miatt gyorsan beindult. A kormányfő kedden Cornwallban győzködte a szavazókat, a diákokra összpontosított. A BBC tudósítása szerint azt ígérte, hogy megszüntetik a leggyengébb angliai egyetemi kurzusokat, és helyettük finanszíroznak évente százezer szakképzési helyet.

A Munkáspárt szerint az ígéret „nevetséges”, miután a toryk kormányzása alatt a felére csökkent a szakképzésben részt vevők létszáma. Sir Keir Starmer pártja az egészségügyi várólisták ledolgozását tűzte ki célul, és azt ígérte, hogy hetente további 40 ezer rendelésre, vizsgálatra és műtétre teremt lehetőséget azzal, hogy az estékre és a hétvégékre is kiterjeszti a munkát, valamint megduplázza a szkennerek számát.
 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.