BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel dühöng: kitiltották az EU-s zászlót az Eurovízióról

Nem viselhettek EU-s zászlót az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntősei, ezt maguk a szervezők tiltották meg. Brüsszel nem nézi jó szemmel, hogy egyik pillanatról a másikra ilyen korlátozási döntést hoztak a szervezők.

Az Európai Bizottság tiltakozik az európai uniós zászlók betiltását az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjén. A bizottság alelnöke, Margaritis Schinas már a hétvégén elmondta, hogy magyarázatot követel a versenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetségétől (EBU). „Nem az Európai Unió által szervezett eseményről van szó, de véleményünk szerint semmi sem indokolja, hogy a versenyen résztvevők ne viselhessék ezt a zászlót” – mondta Eric Mamer, a bizottság szóvivője.

Eurovízióról, Eurovíziós Dalfesztivál, Brüsszel
Brüsszel dühöng: kitiltották az EU-s zászlót az Eurovízióról / Fotó: AFP

Schinas szerint az EBU döntése csak „Európa ellenségeit” segítette. „Hihetetlen, amit az EBU művelt” – mondta a bizottság alelnöke. Elmondása szerint több ismerőse és barátja is arról számolt be, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői nem engedték, hogy az EU zászlajával bejussanak a döntőbe. Az EBU szóvivője azt mondta, hogy 

az Eurovíziós zászlókkal kapcsolatos politika ugyanaz volt, mint 2023-ban: csak a részt vevő országok vagy szivárványzászlókat vihették magukkal,

utóbbi az LMBTQ+ közösség szimbóluma – írja az iDNES.cz. A megkeresett rajongók szerint korábban nem volt tiltva az EU-zászló, és a tavalyi rendezvényen is több tucat uniós zászlót láthattak a közönség soraiban. 

Múlt héten több mint száz svéd rendőr védelmezte Eden Golan izraeli énekesnőt, aki a Malmö Arenába tartott, az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjének helyszínére. A svéd rendőrség félt, hogy esetleg bántalmazás érheti az énekesnőt, ugyanis heves palesztinbarát tüntetés zajlik a városban. Svédország különböző részeiről és a szomszédos Dániából érkezett tüntetők palesztin emblémákkal lepték el a városháza előtti Stortorget teret. Még az Eurovíziós buborékon belül is érezhető az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy az EBU a kizárási felszólítások ellenére engedélyezte Izrael részvételét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.