BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Haiti válság: Kenya ezer katonát küldött rendfenntartásra

Az Egyesült Államok emellett 300 millió dollárral járul hozzá a misszióhoz. Joe Biden közölte, országa azért nem küld katonákat, mert azt sokan könnyen félreértelmeznék. Haiti nemrég nevezte meg új államfőjét, miközben az országnak a humanitárius válsággal kell szembenéznie.

Joe Biden amerikai elnök köszönetet mondott csütörtökön William Ruto kenyai államfőnek a rendfenntartó erők felajánlásáért Haiti számára. Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kenya elnökét, akivel közösen tartott sajtótájékoztatón megismételte, hogy az Egyesült Államok nem küld rendfenntartó erőket a karibi szigetországba, mert az „számos olyan kérdésfelvetéshez vezethet, amelyet könnyen félre lehet magyarázni”.

Haiti válság: Kenya ezer katonát küldött rendfenntartásra / Fotó: AFP

William Ruto a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy országa hisz a béke és biztonság megteremtéséért viselt közös felelősségben, bárhol is merüljön fel ennek szükségessége.

Kenya korábbi bejelentése szerint 1000 fős rendőri kontingenssel járul hozzá a kenyai többnemzetiségű rendfenntartó erőhöz, 

a misszióhoz az Egyesült Államok 300 millió dollárral szándékozik hozzájárulni.

Joe Biden a találkozó alkalmával ígéretet tett arra, hogy felveszi Kenyát az Egyesült Államok NATO-n kívüli fontos szövetségeseinek listájára, amelyen a világ 18 országa szerepel, köztük Izrael, Brazília és a Fülöp-szigetek. A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva az amerikai elnök megerősítette, hogy országa nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság fennhatóságát és 

az Egyesült Államok elítéli az izraeli kormány tagjai, köztük Benjamin Netanjahu elleni nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó kezdeményezést a bíróság főügyésze részéről.

Az amerikai–kenyai csúcstalálkozó témái között szerepelt a befektetési lehetőségek kiszélesítése, valamint a két vezető arra kérte a világ gazdaságait, hogy segítsenek Kenya és más fejlődő országok számára államadósságuk finanszírozásában.

Haiti átmeneti tanácsa április végén megnevezte az ország új elnökét és a kormányfőjét Edgard Leblanc, illetve Fritz Belizaire személyében. Leblanc korábban a szenátus elnökeként szolgált, Belizaire pedig ifjúsági és sportminiszteri tisztséget töltött be. Haitin hárommillió gyerek szorul humanitárius segítségre, mivel a folytatódó csoportos erőszak hátráltatja a segélyszállítást – mondta az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének, az UNICEF-nek a vezetője. Catherine Russell azt mondta, hogy a fegyveres csoportok dúlta Haitin a helyzet katasztrofális, és napról napra rosszabbodik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.