BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több hajót támadnának meg a húszik

Hiába az amerikai és brit légicsapások, a húszik továbbra is tudják a hajóforgalmat lőni a Vörös-tenger térségében.

Folytatják a támadásaikat a nyugati hajók ellen a jemeni húszik, sőt azokat mennyiségileg és minőségileg is intenzívebbé teszik, hogy támogassák a gázai övezeti palesztinokat – közölte az Irán-barát síita lázadók vezetője, Abdul-Malik al-Húszi egy csütörtöki televíziós beszédében.

Houthis demonstrate against USA and Israel in Sanaa, húszik
Fotó: Northfoto

A Jement gyakorlatilag uraló csoport november óta támad hajókat a Vörös-tenger térségében, ami számos teherszállító hajót kényszerít Dél-Afrikát megkerülő, hosszabb és költségesebb útra.

A lázadók támadásaikat időközben az Indiai-óceánra is kiterjesztették, 

és azt is közölték, hogy bármilyen hajót célba vesznek, amely a Földközi-tengerre, az izraeli kikötőkbe tart.

Továbbra is gyakoriak a húszik támadásai

A napokban több hajó elleni támadást is vállaltak a húszik, közöttük a Görögország által üzemeltetett, Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Laax teherhajó elleni rakétatámadást. Az amerikai Középső Parancsnokság (Centcom) és a brit Királyi Haditengerészet irányítása alatt álló UKMTO tengerbiztonsági hivatal szerint az ömlesztett árut szállító hajóba szerdán három rakéta csapódott be. A hajó megrongálódott, de folytatta útját, feltehetően a legénység egy tagja sebesült meg.

A húszik szóvivője, Jahíja Szarí az X-en azt írta, hogy öt másik hajó is megtámadtak válaszul a rafahi menekültek elleni izraeli légicsapásra. Vasárnap izraeli légicsapás ért egy menekülttábort a Gázai övezet déli határán elterülő városban, és legkevesebb negyvenöten életüket vesztették.

A húszik szerda este egy amerikai MQ-9 Reaper drón lelövéséről is beszámoltak. Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese nemzetközi haderőt állított fel a hajózás védelmére e stratégiai fontoságú övezetben, és brit segítséggel január óta hajt végre támadásokat a jemeni húszik ellen, akik azóta az Izraellel kapcsolatban álló hajókon kívül amerikai és brit hajókat is megtámadnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.