BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 818. napja – Zelenszkij szerint itt az ideje a nyugati légierő bevetésének

null
Összefoglaló:

Az ukrán elnök szerint a szomszédos NATO-országok fegyveres erői elfoghatják a beérkező orosz rakétákat Ukrajna területe felett. Volodimir Zelenszkij a Reuters hírügynökségnek azt mondta: „Az oroszok 300 repülőgépet vetnek be Ukrajna felett. Legalább 120-130 repülőgépre van szükségünk, hogy ellenálljunk”. Ukrajna F–16-os vadászrepülőgépek átadását várja, Zelenszkij azonban azt mondta, hogy 

ha a nyugati szövetségesek nem tudják azonnal szállítani a gépeket, akkor a szomszédos NATO-államok repülőgépei vegyék fel a harcot az oroszokkal szemben.

Fotó: AFP

A The Guardian szemléje szerint Zelenszkij azt mondta, Kijev nemzetközi partnerekkel arról tárgyal, hogy 

a fegyvereiket most már a határon és tovább az orosz területeken belül is vessék be. Zelenszkij megismételte, hogy eddig még nem szegte meg a szövetségeseivel kötött megállapodásokat arról, hogy ne használják fegyvereiket Oroszországon belül. 

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy kezdettől fogva Oroszországtól való félelem miatt korlátozta a nyugati világ Ukrajnát abban, hogy fegyverekhez jusson, azonban most már „az ukránoknak meg kell engedni, hogy használhassák a nekik biztosított felszerelést, hogy el tudják érni a stratégiai célokat”. 

A politikus hozzátette, hogy meg kell támadni az orosz hadsereg utánpótlásának útvonalait. Landsbergis szerint a nyugati katonai kiképzőknek vissza kell térniük Ukrajnába, hogy felgyorsítsák a kiképzést. „Litvánia kész újra csatlakozni egy Franciaország vezette koalícióhoz, például ukrán katonák kiképzése érdekében.” 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.