BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robert Ficót otthon ápolják tovább, fokozott készültségben a rendőrök a lakásánál

Jól halad a meglőtt Robert Fico szlovák kormányfő gyógyulása, így csütörtök este a besztercebányai kórházból a Pozsonyban lévő lakásába szállították. A háznál fokozott rendőri készültségről számolt be a szlovák média.

Tizenöt nappal a merénylet után csütörtök este Robert Fico kormányfőt a besztercebányai kórházból Pozsonyba szállították, közölte a szlovák sajtóval a kórház vezetése. A Denník N több forrása szerint otthoni kezelésre vitték a lábadozó miniszterelnököt.

Pozsonyi rezidenciáján kezelik tovább Robert Fico szlovák kormányfőt.

Azt írják, hogy péntek délelőtt a besztercebányai kórház is megerősítette az értesülést. A Facebookon megjelent közlemény szerint a miniszterelnök otthoni kezelés alatt áll. 

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy őszintén megköszönjem neki magának, mert fegyelmezett beteg volt, kiváló egészségügyi szakemberekből álló csapatunk kiváló munkájáért, minden fegyveres erőnek a professzionális hozzáállásáért és mindenkinek, aki pozitív energiát küldött nekünk” idézik Miriam Lapuníkovát, kórházigazgatót, aki azt is mondta a miniszterelnök egészségi állapota stabil, a várakozásoknak megfelelően alakul.

A Joj televízió eközben arról számolt be, hogy Fico pozsonyi lakása körül ma fokozottan mozgolódnak a biztonsági őrök és a rendőrök.

A Bloomberg szintén idézi kórház Facebook-oldalán megjelent közleményt, ami szerint a miniszterelnökre most „fizikailag és időigényes rehabilitáció” vár.

Az 59 éves szlovák államfőt május 15-én a Pozsonytól északkeletre fekvő Nyitrabányán tartott kormányülést követően közvetlen közelről négy lövés érte. Egy 71 éves gyanúsítottat a helyszínen letartóztattak, a hatóságok szerint politikai indíttatású volt tette, amit bizonyít, hogy egy korábbi tüntetés alkalmából azt kiabálta, hogy „Éljen Ukrajna”. A vizsgálati fogságba helyezéséről szóló bírósági határozat szerint egy tanú pedig azt állította, hogy a merénylőnek „nem tetszett Fico Oroszországhoz és Magyarországhoz való hozzáállása”.

A lövöldözés Európa-szerte megrázkódtatásokat váltott ki, és felszította a feszültséget a régió egyik politikailag legjobban polarizált országában. Fico szövetségesei az ellenzéket és a médiát vádolták azzal, hogy ellenségeskedést szítanak a szlovák miniszterelnökkel szemben. Az ellenzék pedig azért figyelmeztette a kormányt, hogy ne használja ki a támadást a kritika félreállítására. A támadót előzetes letartóztatásba helyezték, és gyilkossági kísérlettel vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 25 év börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre is számíthat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.