BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stoltenberg ismét a NATO-fegyverek korlátozásának feloldása mellett érvelt

Oroszország előszeretettel telepíti lőszer- és fegyverraktárait a határ orosz oldalára, ahol az ukránok nem használhatják a NATO fegyvereit.

Időszerű, hogy a NATO átértékelje a tagállamok által Ukrajnának nyújtott katonai segítség felhasználásának feltételeit – mondta a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg csütörtökön Prágában, a szövetség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a cseh szenátusban megtartott konferencián.

NATO Parliamentary Assembly Spring Session in Sofia
Fotó: AFP

Mit mondta, az Ukrajnának nyújtott külföldi katonai segítség mintegy 99 százaléka a NATO-tagállamoktól származik, ám egyes esetekben a fegyverek felhasználását Ukrajna területére korlátozták. Azonban az orosz agresszió kezdetéhez képest a háború megváltozott, és Moszkva ezért előszeretettel helyezi el lőszereit, fegyvereit az ukrán határhoz közel.

A NATO külügyminisztereinek csütörtökön este kezdődő kétnapos informális találkozójára érkező Stoltenberg szerint ezért át kell értékelni a korlátozásokat, és lehetővé kell tenni, hogy Ukrajna a nemzetközi jog alapján védekezhessen, ami magában foglalja a támadó ország területén lévő célpontok támadását is.

Ukrajnát támadták meg, joga van visszalőni a cseh külügyminiszter szerint

„Személyesen azt az álláspontot képviselem, hogy Ukrajna a megtámadott ország, és joga van a védekezésre, beleértve olyan akciókat is, amelyekre az Orosz Föderáció területén kerül sor” – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter újságíróknak a konferencia előtt a közszolgálati hírtelevízió (CT24) beszámolója szerint. A cseh külügyminiszter egy másik kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta, hogy cseh katonák nem fognak aktívan részt venni az ukrajnai harcokban.

A prágai tanácskozáson ugyanis a CT24 információ szerint terítéken lesz a NATO-tagállamok katonáinak Ukrajnába küldése az ukránok kiképzése céljából, miután a kérdésben nincs egyetértés a szövetség tagjai között.

Az ülésre a cseh fővárosba érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is. Blinken a nap folyamán találkozott Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel, Jana Cernochová védelmi miniszterrel, és Petr Fiala miniszterelnökkel is tárgyalt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.