BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Wilders otthagyta a tárgyalóasztalt – nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz belőle miniszterelnök

A holland jobboldali koalíció valószínűleg nem a legerősebb párt első számú arcát jelöli miniszterelnöknek. Geert Wildersnek már van egy jelöltje.

Optimista Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője egy új kabinet megalakítását illetően: az NL Times cikke szerint a jobbközép Szabadság és Demokrácia Néppárttal (VVD), az Új Szociális Szerződés (NSC) párttal és a jobboldali populista Farmer-Polgár Mozgalommal (BBB) előrehaladtak a tárgyalások, azonban egy órával éjfél után az a hír érkezett, hogy a négy félnek időre lesz még szüksége ahhoz, hogy szerdán a tárgyalást befejezzék. 

Geert,Wilders,At,The,Kings,Reception,On,The,15th,January
Geert Wildersnek már van egy jelöltje / Fotó: Dutchmen Photography

A hónapok óta tartó tárgyalások egyszer már félbeszakadtak, hivatalosan azért, mert nem tudtak megegyezni a költségvetésről. Wilders szerint kedden nem volt vita a miniszterelnök-jelöltről, a tárgyalásokhoz közel álló források azt mondták, hogy 

Wilders Ronald Plasterket, a Munkáspárt egykori politikusát akarja jelölni a kormányfői székbe.

aki korábban vezette a koalíciós tárgyalásokat.

A négy párt küldöttsége kedden reggel kezdte meg a tárgyalásokat, Wilders volt az első, aki szerdán hajnali 1 óra után hagyta ott a tárgyalóasztalt. Pieter Omtzigt, az NSC vezetője azt is mondta, hogy a négy fél „közel áll a megállapodáshoz”, de a szóvivő várakozásai szerint a kormány tényleges megalakulása a szokásosnál tovább tart.

Az egyeztetések elején a PVV, a VVD, az NSC és a BBB pártvezetői megegyeztek, hogy nem lesznek az új kabinet tagjai, hanem parlamenti képviselőkként dolgoznak tovább.

Hollandiában az a szokás, hogy a legnagyobb párt vezetője, jelen esetben Wilders legyen a miniszterelnök, azonban ez nem fog megtörténni.

„Természetesen nagyon furcsa, hogy Hollandia november 22-én szavazott, és ma tudhatja meg, hogy ki a miniszterelnök-jelölt” – mondta Omtzigt. Az NSC vezetője sem tudja, hogy ki Wilders kormányfőjelöltje, de ez a személy szerinte „döntő fontosságú” lesz az új kabinet sikerében. 

A négypárti koalíciós kormány megalakulásának esélye nőtt, de „még nem százszázalékos” – mondta Elbert Dijkgraaf, akit a koalíció megalapítására nevezett ki Wilders. Dijkgraaf határozottan kijelentette, hogy kizártnak tartja, hogy ő vagy a sajtóban is megjelent Van Zwol, a Szabadságpárt vezetője legyen a következő miniszterelnök.

A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a Politico korábbi felmérése szerint a Szabadságpárt támogatottsága a novemberi 24-ről az év elején 32 százalékra emelkedett a választók körében. Ezzel Wilders pártja egy újabb választási fordulóval 13 hellyel többet, összesen 50 mandátumot szerezne a parlamentben, amellyel még erősebb tárgyalópozícióba kerülne jobboldali szövetségeseivel szemben.

Európa egyik legjobban védett embere: Orbán Viktor nagyon bátor vezető

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke beszédet mondott a kétnapos CPAC Hungaryn.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.