BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A KDNP távozik az Európai Néppártból, miután Magyar Péterék felvételt nyertek

A KDNP beváltotta korábbi ígéretét, és kilépett az Európai Néppártból, mivel Magyar Péter és a Tisza Párt többi képviselője is felvételt nyert.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette, hogy egyfelől sem az Európai Néppárt (EPP) háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be – jelentette be a KDNP a Facebook-oldalán. Az EPP kedden délután vette fel soraiba a Tisza Pártot és képviselőit, köztük Magyar Pétert is. Az Európai Néppárt közleménye szerint az új tagok felvételével a néppárti frakció megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Parlament „messze legerősebb” képviselőcsoportja.

KDNP
A KDNP távozik az Európai Néppártból, miután Magyar Péterék felvételt nyertek / Fotó: Facebook / KDNP

A KDNP bejegyzésében azzal folytatta, hogy miután Magyar Pétert a mai napon az EPP-frakció mégis felvette, ezért 

A KDNP távozik az EPP-ből és annak frakciójából.

A KDNP írása szerint a jelenlegi EPP „az identitásvesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség”. 

A KDNP szerint

az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták. 

Az EPP közölte, a keddi szavazáson érintett európai parlamenti képviselők az EPP EP-képviselőcsoportjához csatlakoztak, de pártjaik nem csatlakoztak automatikusan az EPP pártcsaládhoz. A pártcsoportbéli tagsággal kapcsolatos döntések egymástól függetlenek. Magyar Péter mellett Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella és Kollár Kinga csatlakozott az EPP-hez.

Annak ellenére, hogy Magyar Péter többször is azt mondta, semmiképpen nem veszi fel az európai parlamenti mandátumát, most mégis csatlakozott az EPP-hez. Magyar Péter egy kiszivárgott felvételen úgy fogalmazott a „brüsszeli munkáról”, hogy szerinte képviselőként elég két hetet kint lenni, és a képviselőség a legnagyobb kamuállás a világon havi húszezer euróért. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.