BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyílt utcán támadták meg a dán miniszterelnököt

Az európai uniós választások előtt politikusok elleni erőszakhullám söpör végig Európán.

Egy férfi pénteken Koppenhága egyik utcáján megtámadta Mette Frederiksen dán miniszterelnököt, alig két nappal az európai parlamenti választások előtt.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök – a nyílt utcán támadtak rá / Fotó: AFP

A szociáldemokrata vezetőt „sokkolta” az eset, de szemtanúk szerint nem sérült meg komolyabban – írja a helyi média. A támadás miatt letartóztattak egy 39 éves férfit, akit szombaton a koppenhágai városi bíróságon hallgatnak meg – közölte a koppenhágai rendőrség közleményében. 

A politikusok elleni támadások sorozata miatt Európa-szerte fokozott feszültség uralkodik. A múlt hónapban Robert Fico szlovák miniszterelnököt több lövés érte egy merényletkísérlet során. Matthias Ecke szociáldemokrata EP-képviselőt pedig Németországban verték meg kampányolás közben. A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) egyik politikusát a héten késsel szúrták meg az ország délnyugati részén fekvő Mannheimben.

A Frederiksen elleni támadás megdöbbenést és elítélést váltott ki politikai szövetségesei és riválisai részéről egyaránt. 

A dán miniszterelnök elleni ma esti támadás megdöbbentő

– írta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az X-en. „Az erőszaknak nincs helye a politikában. Maradj erős, Mette!” Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén megdöbbenésének és együttérzésének adott hangot. 

Frederiksen 2019 óta vezeti Dániát, a dán politikai élet meghatározó alakja. Ügyes politikusként tartják számon, aki képes túllépni a politikai megosztottságon. Neve felvetődött az Európai Tanács elnöki posztjának várományosai között. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.