BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 241. napja – Amerika szerint küszöbön a tűzszünet Gázában

null
Összefoglaló:

Izrael hat hétre leállíthatja a gázai hadműveleteket a következő napokban – állítják magas rangú amerikai tisztségviselők. A Fehér Házból érkező hírek szerint Tel-Aviv és a Hamász előtt van egy tűzszüneti javaslat, ami lehetőséget ad a harcok felfüggesztésére Gázában.

Gázában
A Hamász előtt van az egyezség, ami véget vetne a harcnak Gázában, a Fehér Ház elvárja Izraeltől az együttműködést / Fotó: AFP

Az Egyesült Államok elnöke a múlt héten ismertetett egy tervet, ami humanitárius segélyeket és fogolycserét vetített előre. A Biden-adminisztráció szerint a terv egy nagy lépést jelent a háború végleges befejezése felé. A BBC azt írja, hogy a Fehér Ház szerint amennyiben a Hamász rábólint a tűzszüneti javaslatra, akkor Izrael is leteszi a fegyvert.

Az amerikai optimizmust azonban korainak tűnik, hiszen a megállapodást több izraeli politikus is élesen kritizálta. Ráadásul miközben az USA tűzszünetet vizionál, addig az izraeli hadsereg folytatja a Rafah elleni műveletet. Az egyiptomi határnál lévő várost a hétvégén több légi csapás is érte. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA közölte, hogy a városból menekülnek az emberek. Becsléseik szerint a Gázai övezetben már legalább 1,7 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Az Egyesült Államok közölte Izraellel, hogy el kell fogadniuk a tűzszüneti megállapodás, ha a Hamász is rábólint a fegyvernyugvásra

– közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby. Hozzátette, hogy jelenleg várják a Hamász tisztviselőinek válaszát.

Vasárnap az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken felhívta az izraeli védelmi minisztert, Joáv Galant, hogy arra kérje vigye át a tűzszüneti tervet a tel-avivi döntéshozókon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.