BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 833. napja – Biden nemsokára találkozik Zelenszkijjel

null
Összefoglaló:

Joe Biden találkozik Volodimir Zelenszkijjel a normandiai partraszállás 80. évfordulójára rendezett ünnepség után – közölte Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója. A két államfőnek lehetősége lesz megvitatni Ukrajna jelenlegi helyzetét, és azt, hogy a továbbiakban hogyan mélyítsék a két ország együttműködését.

Biden nemsokára találkozik Zelenszkijjel / Fotó: AFP

Biden elnök június 4-én Franciaországba repült, hogy megemlékezzen a szövetségesek normandiai partraszállásának 80. évfordulójáról, és találkozzon Emmanuel Macron elnökkel. Az ünnepségen közel 200 veterán vett részt az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Kanadából – írja a The Kyiv Independent.

A megemlékezés után Biden június 13. és 15. között a G7 olaszországi ülésén fog találkozni Zelenszkijjel.

Ukrajna azt tervezi, hogy megvitatja a Kijevnek nyújtott további amerikai védelmi segítségnyújtást, a nyugati vadászrepülőgépek fejlesztését, és sürgetni szeretné az F-16-os repülőgépek szállításának felgyorsítását. A felek elsősorban Ukrajna légvédelmének megerősítésére összpontosítanak. 

A G7 egyik fő témája a befagyasztott orosz vagyonok sorsa lesz, hogy miként tudnák ezeket felhasználni Ukrajna megsegítésére. 

A NATO szárazföldi folyosói egy európai háború esetén a frontvonalba irányíthatják az amerikai csapatokat. Egy kiszivárgott információ szerint Magyarországot is érintené az egyik új folyosó kialakítása. A Telegraph szerint ez azért szükséges, hogy minél gyorsabban tudjanak reagálni, ha az észak-atlanti szövetség háborúba kerülne Oroszországgal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.