BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 846. napja – Putyin szoros szövetségese lett az észak-koreai diktátor

null
Összefoglaló:

Az orosz elnök méltatta Észak-Koreát, amiért a kommunista ország támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában. Vlagyimir Putyin a Koreai Központi Hírügynökségnek ezt egy keddi levelében fejtette ki, az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea „határozottan támogatja” Moszkva ukrajnai háborúját, és azt írta, hogy magasabb szintre kívánja emelni a Phenjannal való kapcsolatokat – számolt be a The Guardian.

Fotó: AFP

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy többnapos látogatásra utazik Észak-Koreába Vlagyimir Putyin

ez az orosz elnök első látogatása az országba több mint két évtized után.

Putyin várhatóan kedden késő este érkezik meg Észak-Koreába – jelentette az Agence France-Presse, a kormány minisztereiből és tanácsadóiból álló nagy kísérettel, köztük az orosz hadseregért és fegyverbeszerzésért felelősökkel érkezik az ázsiai országba.

„Az elnök programja nagyon tele van” – fogalmazott Jurij Ushakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója. „Jelentős időt fognak szánni a vezetők az informális kapcsolatokra, mivel ezek a tárgyalások (…) a legfontosabb és legérzékenyebb kérdéseket tartalmazzák majd” – tetet hozzá.

Jelenleg ritkán utazik külföldre Vlagyimir Putyin, aki nemzetközi utazásait baráti országokra korlátozta, mióta teljes körű inváziót indított el Ukrajna ellen, és nemzetközi büntetőbírósági elfogatóparancsot adtak ki ellene, amiért személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Észak-Korea több millió tüzérségi lőszert szállított Oroszországnak, amelyek döntő fontosságúak az ukrajnai elleni háborúban. 

Lloyd Austin, az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt hónapban azt mondta a törvényhozóknak, hogy a lőszer- és rakétaellátás, valamint az iráni drónok segítettek az orosz hadsereg talpra állítását. Továbbá Észak-Korea ballisztikus rakétákkal és katonai elektronikus berendezésekkel is ellátta Oroszországot. Cserébe Oroszország a feltételezések szerint segítséget nyújtott Észak-Korea műholdprogramjához, valamint egyéb fegyvereket, gazdasági és diplomáciai támogatást adott Phenjannak. 

Kim Dzsongun tavaly egy páncélvonattal érkezett meg Oroszországba, felkereste a Vosztocsnij űrközpontot, Komszomolszk-na-Amure várost, a tengermelléki Knevicsi repülőteret és Vlagyivosztokot. Kim Dzsongun ekkor hívta meg az orosz elnököt. Ezt megelőzően az észak-koreai diktátor 2019 áprilisában járt Vlagyivosztokban. Ekkor volt az első személyes találkozója Putyinnal. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.