BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Donald Trump szerint az Egyesült Államok léte a tét a novemberi elnökválasztáson

Donald Trump: ha Joe Biden marad az elnök, kitörhet a harmadik világháború

Trump szerint az Egyesült Államok léte a tét a novemberi elnökválasztáson. Joe Bident a kínai, az orosz és az észak-koreai vezetők sem tisztelik vagy félik, sőt, Kína lefizette a demokrata elnököt – mondta Donald Trump az elnökjelölti vitán.

Lezajlott az első elnökjelölti vita Joe Biden demokrata párti elnök és kihívója, a republikánus Donald Trump között csütörtökön. Az eseményen több témában is vitáztak a jelöltek, markáns vélemények hangzottak el. A vitán Donald Trump azzal vádolta Kínát, hogy „megöli” az Egyesült Államokat, és azt állította, hogy Joe Biden világháborúba sodorja Amerikát.

Donald Trump szerint az Egyesült Államok léte a tét a novemberi elnökválasztáson
Donald Trump szerint az Egyesült Államok léte a tét a novemberi elnökválasztáson / Fotó: Anadolu via AFP

Donald Trump: Joe Biden külpolitikája maga az őrültség

„Országként ölnek meg minket, Joe, amit nem engedhet meg. Maga tönkre teszi az országunkat” – jelentette ki Trump az amerikai opioidválság kapcsán, amely meghatározó témává nőtte ki magát az elnökválasztási kampányidőszakban.

A republikánus jelölt őrültségnek minősítette Biden katonai politikáját, és azt állította, hogy Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, de még Kim Dzsongun észak-koreai vezető sem tiszteli vagy féli az Egyesült Államok elnökét, aki „a harmadik világháborúba vezeti” az országot.

Kína kapcsán Joe Biden is protekcionista álláspontot vett fel, egymásra licitáltak a kereskedelmi vámokkal való fenyegetéssel az amerikai munkahelyek megőrzésére. A kereskedelmi háború még Donald Trump elnöksége alatt indult meg a két állam között, és egészen tavaly decemberig fokozódott. Akkor Biden találkozott Hszivel, ami némi stabilitást hozott a két ország kapcsolatába, ám Peking katonai fellépése a Dél-kínai-tengeren és az olcsó kínai export megugrása újabb feszültségeket okozott.

Trump azzal vádolta meg Bident, hogy Kína lefizette. Biden kampánycsapata ezt visszautasította, és belefoglalta abba az 50 hazugságból álló listába, amelyet szerintük Trump a vita során mondott.

Trump szerint Biden eladósítja Amerikát a kínaiaknál

A republikánus politikus hozzátette, hogy Amerika Kínával szembeni kereskedelmi hiánya sohasem volt olyan nagy, mint jelenleg. Biden visszautasította a bírálatot, szerinte az elmúlt 14 évben pont, hogy a legalacsonyabb ez a mérték.

Amerikai hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok Kínával szembeni kereskedelmi hiánya tavaly 279 milliárd dollár volt, ami valóban a legalacsonyabb érték 2010 óta, a legmagasabb 418 milliárd dollár pedig 2018-ban volt, Trump elnöksége alatt.

Trump megígérte, hogy megválasztása esetén 10 százalékkal emeli az importvámokat, és jelezte, hogy a kínai termékekre akár 60 százalékos adót is kivetne. 

Egyúttal félresöpörte azt az állítást, hogy politikája növelné az amerikai inflációt, szerinte a vám csakis az olyan országoknak káros, amelyek évek óta tépázzák az amerikai gazdaságot.

A közgazdászok szerint az importvámok emelése megnövelheti az amerikai háztartások költségeit, és kárt okozna azoknak az országoknak is, amelyek kereskedelmi többlettel rendelkeznek az Egyesült Államokkal szemben – mutatott rá a Bloomberg.

A nap végén egyértelműen Trump került ki győztesen. Sőt, az amerikai sajtó szerint a demokratákban komolyan megfordult a gondolat, hogy Biden helyett mást támogatnak a novemberi elnökválasztáson.

Kína és az Egyesült Államok véglegesen kettéoszthatja a világot

Az Egyesült Államok és Kína kettéoszthatja a világgazdaságot, ami globális szinten jelentős károkat okozhat. A Washington és Peking közötti feszültség pedig egyre csak fokozódik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.