BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaország akkor is támogatja Ukrajnát, ha Le Penék nyernek

A párt miniszterelnök-jelöltje szerit ez hitelességi kérdés is Franciaország számára. Jordan Bardella nagy hatótávolságú rakétákat viszont nem küldene Ukrajnának.

Kormányra kerülve betartja Franciaország nemzetközi, védelmi kötelezettségvállalásait – közölte Jordan Bardella, a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és miniszterelnök-jelöltje szerdán.

Jordan Bardella (C), president of the National Rally party, is surrounded by the press during his visit to the Eurosatory international exhibition for the land and air land defence and security industry in Villepinte, close to Paris in France on 19th June, 2024. (Photo by Daniel Dorko / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Ha Jordan Bardella lesz a kormáynfő, akkor nem fog változni Ukrajna farncia támogatása / Fotó: AFP

Elmondása szerint van egy vörös vonal, ezért nem szándékozik megkérdőjelezni a Franciaország által a nemzetközi színtéren vállalt kötelezettségeket. Ez ugyanis hitelességi kérdés is Párizs európai partnereivel és a NATO-val szemben. A június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós választás előtt a felméréseket 33 százalékkal vezető RN elnöke erről a Párizshoz közeli Villepinte-ben megrendezett Eurosatory védelmi kiállításon beszélt.

Már nincs napirenden a kilépés a NATO integrált parancsnokságából

Elmondta azt is, hogy noha a 2022-es elnökválasztáson az RN elnökjelöltjeként Marine Le Pen még azt ígérte, hogy Franciaországot kilépteti a NATO integrált parancsnokságából, Franciaország függetlensége nevében, ez a kérdés már nem aktuális, addig legalábbis biztosan nem, amíg tart az orosz–ukrán háború.

Bardella az Európa küszöbén zajló ukrajnai háborút övező rendkívül nehéz nemzetközi kontextusra is felhívta a figyelmet, miközben pártját régóta vádolják oroszpártisággal. A miniszterelnök-jelölt megerősítette, hogy 

folytatja a Franciaország által eddig képviselt irányvonalat, és támogatja Kijev katonai támogatását.

Mint mondta, szeretné, ha Ukrajnának mind a lőszer és a felszerelés, mind a háború megvívásához szükséges eszközök a rendelkezésére állnának. Ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is ellenzi olyan felszerelések küldését, melyeknek eszkalálódó következményei lehetnek Kelet-Európában. Ez szerinte főként a nagy hatótávolságú rakétákat és más olyan fegyvereket jelenti, amelyek lehetővé teszik Ukrajna számára, hogy orosz területre mérjen csapást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.