BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így néz ki az újratervezés: ezért írta Orbán Viktor, hogy vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk

Vasárnap Bécsben tárgyal Orbán Viktor, így már érthető, hogy miért írta szombat reggel a kormányfő: vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk. A jobboldali erők első kísérletét az európaiak választói akaratának érvényesítésére visszaverték – így fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is jelezte: a héten megtörtént az újratervezés.

Bécsben tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt európai jobboldali pártvezetőkkel, Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; ÓDOR Bálint
elnökség
Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára a kétnapos tanácskozás első napján / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A tárgyaláson az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről lesz szó.

A kormányfő a Magyar Nemzet szombati számában azt írta, hogy

az EU 27 országából 20-ban olyan szuverenista vagy jobboldali párt nyert, amely kimondottan a változás ígéretével kampányolt.

A választás után meg is bukott azonnal a baloldali francia és a belga kormány, és „Berlinben is rezeg a léc”.

 Az európai emberek egyértelművé tették, hogy le akarják zárni a szomszédban zajló háborút, meg akarnak szabadulni a progresszív ideológiai ámokfutástól, meg akarják állítani a migrációt, növekedési pályán akarják látni az európai gazdaságot összegezte. 

A miniszterelnök szerint az európai emberek a várakozásoknak megfelelően megkezdték „Európa visszavételét”, csakhogy a brüsszeli bürokraták ellentámadást indítottak. A status quo fenntartásában érdekelt szocialisták és liberálisok mellé beszervezték az Európai Néppártot, amely a kampányban még változást ígérve gyűjtötte a szavazatokat, ám a választások után mégis a szocialistákkal és liberálisokkal állt össze.

A háborúpárti paktum egyetlen célja, hogy a brüsszeli elit hatalomban maradjon.

A miniszterelnök kiemelte: a jobboldaliaknak továbbra is az a feladatuk, hogy érvényt szerezzenek az európai választók akaratának. Az első kísérletüket visszaverték, de ezen a héten megtörtént az újratervezés  írta, jelezve, a paktum ellenére folytatni fogják az európai jobboldali pártok együttműködésének kiépítését.

A jobboldali pártoknak szerinte erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést.

Közölte, vasárnap két meghatározó erejű esemény történik: 

„Vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk.”

Felidézte, hogy Amerikában is nagy lépést tettek a változás felé. Feltehetően arra utalt, hogy a csütörtöki amerikai elnökjelölti vitát követően a Joe Biden  jelenlegi amerikai elnök újrázásába vetett bizalom megtört.

„Ha minden a tervek szerint alakul, és a Jóisten is megsegít bennünket, az év végére a hazafiak többségre jutnak az egész nyugati világban” így fogalmazott Orbán Viktor.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.