BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekből az országokból érkezik a legtöbb illegális migráns az Egyesült Államokba

Az Egyesült Államokban több mint 11 millió, engedély nélkül ott-tartózkodó bevándorló él, a legnagyobb csoportot a mexikóiak alkotják. Az elmúlt években soha nem látott számú, papírok nélkül érkező indiai lépte át gyalogosan az Egyesült Államok határait.

Az Egyesült Államokban él a legtöbb bevándorló, mintegy 46 millió, ebből több mint 11 millió engedély nélkül tartózkodik az országban az amerikai Migrációs Politikai Intézet (MPI) becslése szerint. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy 2021-es adatok alapján készült saccolás nem tartalmazza a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt, rekordszámú határátlépést.

CIUDAD JUAREZ, MEXICO - MAY 30: A group of about 100 migrants is removed by National Guard and Mexican Army personnel near the Rio Grande following the US Border Patrol requested support from national units in Ciudad Juarez, Mexico on May 30, 2024. People on the move were high above Arizona Avenue, where gates 35 and 36 on the US side are also located, where undocumented foreigners go to surrender and seek political asylum in the neighboring country. Christian Torres / Anadolu (Photo by Christian Torres / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A Visual Capitalist összegzése szerint 5,2 millió fővel Mexikó adta a legtöbb illegális migránst. Ez jókora csökkenés a 2008-as 7,7 millióhoz képest. Az Egyesült Államok déli szomszédját Guatemala, El Salvador és Honduras követi: a három országból érkező bevándorlás járult hozzá leginkább a közép-amerikai születésű amerikai népesség növekedéséhez 1980 óta.

Az ötödik helyen 400 ezer emberrel meglepő módon a világ legnépesebb országa, India áll. Az amerikai vám- és határvédelem szerint az elmúlt években soha nem látott számú, papírok nélküli indiai bevándorló lépte át gyalogosan az Egyesült Államok határait. A hetedik helyen pedig Kína található.

Fontos kampánytéma

Joe Biden amerikai elnök június elején olyan rendeletet adott ki, amely néhány menedékkérő kivételével minden bevándorló előtt lezárta az Egyesült Államok déli határát. Ezt a lépést azonban már Donald Trump is megtette, ám akkor a bíróságok pár hónap alatt megakadályozták ebben. Négy év tétlenség után, pár hónappal a választások előtt lezárni a határt látványos politikai húzás lenne.

Azonban ha a szövetségi bírák következetesek, akkor megakadályozzák Biden tervének hatályba lépését, mivel Trump hasonló próbálkozása egyszer már elbukott. Ám valószínűleg ez az eredmény a Biden kormány célja, amire sok republikánus politikus és kommentátor is felhívta a figyelmet:

a határ lezárása valójában pont addig él, amíg a demokrata elnök meg nem szerzi a billegő szavazatokat.

Ehhez érdemes hozzátenni: Biden a hónap közepén új politikát jelent be, amely több százezer, okmányokkal nem rendelkező bevándorlót menthet meg a deportálástól. Bidennek hatalmas fejfájást okoz a bevándorlás kérdése, a bizonytalan választóknak azonban fontos téma, ami akár az őszi elnökválasztást is eldöntheti.

Az Egyesült Államokban tartózkodó illegális bevándorlók származási országonként:

Mexikó 5 203 000
Guatemala  780 000
El Salvador  751 000
Honduras 564 000
India 400 000
Fülöp-szigetek 309 000
Venezuela 251 000
Kína 241 000
Kolumbia 201 000
Brazília 195 000
A világ többi része 2 322 000

Friss hír, hogy példátlan módon a The New York Times felszólította Joe Bident, lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A csütörtöki amerikai elnökjelölti vitát követően a jelenlegi amerikai elnök újrázásába vetett bizalom megtört.

Már a német kancellár is harmadik országba telepítené az illegális migránsokat

Berlin fontolgatja, hogy a menekültügyi eljárásokat harmadik országba szervezzék ki. Az Olaf Scholz vezette kormány korábban ellenállt a hasonló terveknek, azonban az európai parlamenti választások alaposan felforgatták a német belpolitikát, miután a szigorúbb bevándorlási szabályokat követelő, radikális jobboldali AfD a második legnagyobb párttá vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.