BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legélhetőbb városok listája: meglepő helyen végzett Budapest

Rohamosan lépdel előre Budapest a városok életminőségi listáján, Magyarország fővárosa a felső ötödbe került. A legélhetőbb város továbbra is Bécs.

Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül. Budapest a legnagyobb ütemben javuló települések között van és a legélhetőbb városok listája felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

A legélhetőbb város továbbra is Bécs.
People are enjoying the sunny spring weather in front of the Karlskirche (St. Charles Church) in Vienna, Austria, on April 5, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A legélhetőbb város továbbra is Bécs / Fotó:  AFP

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.

Az EIU idei globális élhetőségi listáján - Global Liveability Index 2024 - 

az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját. A felső tízes mezőnyben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Az EIU megállapítja, hogy Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége. A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt.

A cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

A felmérésbe bevont 25 észak-amerikai nagyváros átlagosan 90,5 pontot gyűjtött a maximális százból, 0,1 százalékponttal kevesebbet a tavalyinál. Ez a földrajzi térség a második legjobb helyre került az idei élhetőségi EIU-listán.

Kiderült, hogy melyek a legkedveltebb európai városok – Kolozsvár a 10.

Az Európai Bizottság ismét felmérte, hogy egyes európai városok lakói mennyire tartják élhetőnek a településüket. A jelentés szerint egy részben magyarok lakta város, a romániai Kolozsvár is bekerült a top tíz legélhetőbb európai település közé.

Budapest, Hungary, area classified as World Heritage, the Chain Bridge (Szechenyi Lanchid) and Pontoon Bar Terrace (Photo by HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Rohamosan lépdel előre Budapest a városok életminőségi listáján, Magyarország fővárosa a felső ötödbe került / Fotó: AFP

Budapest ugyanakkor abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban.

A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél.

Az EIU szerint ezt a visszaesést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása, illetve Izrael és a Hamász ezt követő, azóta is húzódó háborúja okozta.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos átfogó életminőségi mutatóval.

A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.

Ezek voltak 2023-ban a legélhetőbb városok a világon, a listán egy magyarországi település is szerepel

Idén is elkészítették a világ legélhetőbb városainak listáját. A legjobb életminőséget nyújtó települések top 10-es listáján a legtöbb európai. Habár Budapest nincs az éllovasok közt, nincs oka szégyenkezni, főképp, ha a régió fővárosaival vetjük össze.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.