BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Litvánia brutális mértékben akarja növelni a hadsereg létszámát

A litván hadsereg létszámának felső határát több mint 29 ezerre akarják emelni.

Litvánia csaknem egyharmadával növelni kívánja hadseregének létszámát – áll a parlament által tárgyalásba vett, a hadsereg 2025. évi szervezeteiről szóló dokumentumban.

NATO exercise Quadriga 2024
Fotó: AFP

A 141 tagú parlament plenáris ülésén a javaslat tárgyalásba vételét a jelen lévő képviselők közül 91 támogatta, egy ellenezte, tizenegyen pedig tartózkodtak. A dokumentum szerint 

a hadsereg létszámának felső határát a jelenlegi 20 840-ről 29 380-ra kívánják emelni. Az évente behívhatók száma 4240-ről 7040-re emelkedik.

Jelentős létszámnöveléssel jár a gépesített gyalogsági hadosztály létrehozása, amelyen belül működni fog egy – német gyártmányú – Leopard 2 harckocsikkal felszerelt harckocsizászlóalj, amelybe beszervezik a Mindaugas litván nagyfejedelemről elnevezett huszárzászlóaljat. A hadosztály része lesz egy tüzérségi ezred is. A légvédelmi és a hadmérnöki zászlóaljakat ezredekké szervezik át. Jelenleg a litván hadseregben a legnagyobb egység a dandár.

Litvániában is épít lőszergyárat a Rheinmetall

Litvánia megállapodott a német Rheinmetall vállalattal lőszergyár létesítéséről az országban. Ausrine Armonaite litván gazdasági és innovációs miniszter szerint ez lesz az egyik legnagyobb befektetés a balti országban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.