BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország nem keveredhet bele a háborúba a kancellár szerint

Olaf Scholz német szövetségi kancellár csütörtökön ígéretet tett arra, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Németország ne sodródjon bele az ukrajnai háborúba.

Felelősként mindent meg kell tenni, hogy egyetlen Németországban született gyereknek se kelljen átélnie a háború borzalmait saját országa területén – jelentette ki Scholz a német szövetségi parlament (Bundestag) alsóházának ülésén, kiemelve: ez az elsődleges fontosságú szempont. Látszik, hogy már igen közel vagyunk az európai parlamenti választásokhoz, a retorika legalábbis ezt sugallja.

Chancellor Olaf Scholz gives government statement
német kancellár
háború
Olaf Scholz német szövetségi kancellár / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kancellár korábban engedélyezte Ukrajnának, hogy a Németországból kapott fegyvereket oroszországi területen található célpontok ellen is bevesse, annak ellenére, hogy korábban határozottan ellenezte a lépést.

A nemzetközi joggal alátámasztva Németország biztosította Ukrajnát azon jogáról, hogy megvédhesse magát a területe, városai és állampolgárai elleni támadásokkal szemben

– jelentette ki Scholz.

„Ezért a nemzetközi jogi kötelezettségekkel összhangban Ukrajna használhatja a tőlünk és a többi szövetségesétől kapott fegyvereket is” – fogalmazott a kancellár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.