BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Floods in Baden-Württemberg - Rudersberg németország

Németországot lemosták az árvizek a térképről

Hétfőn Olaf Scholz is ellátogat a katasztrófa sújtotta területekre. A Németországot érő történelmi áradás még nem ért véget, ugyanis a meteorológiai szolgálatok további heves esőzésekre számítanak.

Dél-Németország víz alá került, miután a régióban „évszázadonként csak egyszer tapasztalt” csapadékmennyiség hullott le néhány nap alatt, a Rajna és a Duna áradása pedig megzavarta a folyami és a vasúti közlekedést, valamint az elektromos hálózatokat, több települést egyszerűen lemosva a térképről.

Floods in Baden-Württemberg - Rudersberg németország
A hétvégi árvizek több milliárd eurós károkat okoztak Németország déli tartományaiban / Fotó: AFP

Hétfő délutánra az ország mintegy felében továbbra is vörös árvízriasztás van érvényben, miután a péntek óta tartó felhőszakadások miatt több folyó, patak és tó is kiöntött – egyes területeken egy nap alatt több csapadék hullott le, mint amennyit általában egy hónap alatt lehet mérni. A legsúlyosabban a délen fekvő Bajorországot és Baden-Württemberg tartományt érintették az áradások, amelyek eddig két ember halálát okozták.

A Bloomberg szerint Olaf Scholz kancellár az tervezi, hogy hétfő délután több árvíz sújtotta területet is meg fog látogatni, a katasztrófáért pedig hivatalosan a klímaváltozást tette felelőssé.

Több területen is súlyos árvizek csaptak le, a hét végén több millió embert károsított meg a szélsőséges időjárás. Ebből is láthatjuk, hogy a magas kibocsátásnak és a környezetszennyezésnek milyen súlyos ára van

– jelentette ki vasárnap Scholz a Berlin melletti Bad Saarowban megrendezett keletnémet gazdasági fórumon.

Rendkívüli állapotok Németországban, helikopterrel mentik az embereket

Helikoptert kellett bevetni a bajorországi Fischach városban a lakosok kimenekítésére, mert a Schmutter folyó átszakította a gátját, és kiöntött. Az árvíz miatt több körzetben rendkívüli állapotot hirdettek. A német meteorológiai szolgálat szerint a veszély nem múlt el, mert tovább esik az eső, és ez várható még vasárnap is.

Legutoljára ehhez hasonló árvízveszély közel három évvel ezelőtt következett be, amikor Németországban és több szomszédos tagállamban is rengeteg csapadék zúdult le egyszerre, az ezt követő áradások pedig több mint 240 ember halálát okozták, míg az újjáépítés több tízmilliárd euróba került.

Tavaly nyáron viszont Németország pont hogy a csapadékhiányt nyögte, amely miatt a Rajna és a Duna vízszintje is kritikusan alacsonyra csökkent, több vonalon lehetetlenné téve a folyami közlekedést és súlyos károkat okozva a mezőgazdaság számára.

A Deutscher Wetterdienst, a német meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a következő napokban további heves esőzésekre kell számítani, és félő, hogy az árvizek újabb településeket érhetnek el.

Az évszázad katasztrófája

Bajorország több régiójában is olyan árvízhelyzet alakult ki, amely statisztikailag csak százévente egyszer fordulhatna elő – három évvel ezelőtt azonban már megtörtént. Ez különösen a Dunára igaz, amelyen több mellékfolyójával együtt a nagyon magas vízállás miatt adtak ki riasztást.

Floods in Hesse németország
A németországi árvizek eddig két ember halálát okozták / Fotó: AFP

A belügyminisztérium közleménye szerint Bajorországban már 3000 embert evakuáltak, és mintegy 40 ezer mentőegység dolgozik a tartományban, több régióban pedig elővigyázatosságból korlátozzák az áramszolgáltatást.

Az áramkimaradások, a közlekedési leállások és az általános árvízveszély miatt az érintett tartományokban több nagyvállalat is bejelentette, hogy a gyártás átmenetileg szünetel, több településen iskolákat zártak be, a gazdák pedig súlyos károkról jelentettek a termőföldeken.

A Mercedes-Benz stuttgarti központja közelében vasárnap kisiklott egy InterCity vonat két kocsija, miután földcsuszamlás érte őket

– közölte a Deutsche Bahn vasúttársaság. A Deutsche Welle értesülése szerint a 185 utast sérülések nélkül evakuálták, valamint egy, a sárlavina által elsodort személyautó vezetőjét is sikeresen ki tudták menteni.

A vasúttársaság szombaton felfüggesztette az Ausztriába és Svájcba irányuló járatait, és azt tanácsolta, hogy senki se utazzon az árvíz sújtotta területeken keresztül, ha nem létfontosságú. Emellett pedig a Berlinbe és a Frankfurtba tartó vonalak egy részét is lezárták.

Szükségállapot Németországban: bevetették a hadsereget is

Felső-Bajorországban 670 ember evakuálására készültek fel, Schrobenhausen városában pedig hajókat is bevetettek a mentőakcióhoz. Németország csaknem felére árvíz-figyelmeztetést adtak ki. Van, ahol fel kell forralni a csapvizet, máshol fehér lepedőt akasztanak ki az ablakba a bajbajutottak.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.