BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Az európai emberek akaratát ma Brüsszelben figyelmen kívül hagyták

A miniszterelnök szerint az Európai Néppárt (EPP) ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, a szocialistákkal és a liberálisokkal fogott össze. Orbán Viktor szerint ez azt is jelenti, hogy továbbra is támogatni fogják a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz–ukrán háborúba.

„Ma figyelmen kívül hagyták az európai emberek akaratát Brüsszelben” – kommentálta az X-en Orbán Viktor miniszterelnök az uniós vezetők informális munkavacsoráját, ahol éjszakába nyúlóan egyeztettek arról a tagállamok vezetői, hogy kik vezessék a legfontosabb uniós intézményeket, azaz az Európai Tanácsot, az Európai Bizottságot, valamint hogy ki töltse be az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének posztját.

Budapest, 2024. április 19.Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Orbán Viktor szerint „az EPP ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végül összefogott a szocialistákkal és a liberálisokkal: ma alkut kötöttek, és felosztották egymás között az EU vezető tisztségeit”, figyelmen kívül hagyva ezzel nemcsak az EP-választások eredményét, hanem az európai emberek akaratát is.

A választások eredménye egyértelmű

A miniszterelnök szerint ugyanis az európai választások eredménye egyértelmű: a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek – írja a Magyar Nemzet.

„Az EPP viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végül összefogott a szocialistákkal és a liberálisokkal: ma alkut kötöttek, és felosztották egymás között az EU vezető tisztségeit” – mutatott rá.

Nem érdekli őket a valóság, nem érdekli őket az európai választások eredménye, és nem érdekli őket az európai emberek akarata. Ne legyünk naivak: továbbra is támogatni fogják a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz-ukrán háborúba

– tette hozzá. „Mi nem fogunk engedni ennek! Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit, és harcolni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokraták ellen” – szögezte le a miniszterelnök.

A tagállami vezetők tanácskozásán nem született döntés az uniós vezetők személyéről, de várhatóan megtarthatja posztját az Európai Bizottság elnökeként Ursula von der Leyen, az Európai Tanács elnöke António Costa volt portugál miniszterelnök lehet, míg Josep Borrellt Kaja Kallas észt miniszterelnök válthatja az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeként.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.