BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi tabu dől meg Észak-Európában, könnyebben juthatnak alkoholhoz a svédek és a finnek

Finnország és Svédország is enyhít a korlátozásokon.

Az Európai Unióban kizárólag Svédországban és Finnországban állami monopólium az alkohol, ahol szeszes italt kizárólag erre kijelölt boltokban, illetve engedéllyel rendelkező bárokban és éttermekben lehetett árusítani – eddig. Mindkét országban lazítanak ugyanis a szigorú szabályokon, bár a széles körű állami monopóliumot nem tervezik megszüntetni.

People enjoy meals and drinks on a large open-air food court in the centrally-located Senate Square in Helsinki, Finland, late on July 17, 2020, the first Friday after lifting the COVID-related restrictions. The restrictions concerning the opening hours, licensing hours and numbers of customers of food and beverage service businesses were lifted completely from 13 July 2020. All customers are still required to have their own seats. In addition, food and beverage service businesses must continue to provide their customers with instructions on how to prevent the spread of the COVID-19 coronavirus. (Photo by Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Svédországban és Finnországban enyhítenek a szabályokon, könnyebb lesz alkoholhoz jutni / Fotó: AFP

A svéd kormány engedélyezni kívánja az úgynevezett „farmértékesítést”, ami azt jelenti, hogy 

kisebb sör- és szeszfőzdék, borászatok közvetlenül értékesíthetik az italukat a hozzájuk látogatóknak. 

A kormány tagjai szerint ez segít „kellemes emlékeket” gyűjteni. A könnyítés jövőre léphet életbe, ha jóváhagyja a törvényhozás.

Finnországban pedig a parlament már hozzá is járult ahhoz, hogy a szupermarketekben a jelenlegi, legfeljebb 5,5 százalékos határérték helyett már 8 százalékos alkoholtartalmú erjesztett italokat, például sört, bort és almabort is árusíthassanak – számolt be a BBC.

Aggódnak az egészségügyi következmények miatt

Az eredmény egyébként elég szoros volt, 102 képviselő támogatta, 80 ellenezte, többek között a kormánykoalícióhoz tartozó kereszténydemokraták minden egyes parlamenti tagja. Az ellenzők egészségügyi okokkal érveltek, attól tartanak, hogy a könnyítések nyomán nőni fog az alkoholfogyasztás.

A majdnem teljes állami monopólium megmarad az alkoholforgalmazásban / Fotó: AFP

Az erősebb sörök, borok és almaborok már a jövő héten megjelennek a szupermarketek polcain,

az új törvény az égetett szeszekre azonban nem vonatkozik.

A könnyítéseket még mindkét országnak az Európai Bizottság elé kell terjesztenie, hogy ellenőrizzék, nem sértik-e a versenyjogot. A bizottság korábban már kifogást emelt Finnország azon döntése ellen, hogy a szeszes italokat kizárja az új törvényből.

Nem isznak annyit, mint hinnénk

A két ország egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem áll rosszul az európai alkoholfogyasztás rangsorában, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban kiadott jelentése a 2010 és 2020 közötti változásokat vizsgálta.

Az eredmény szerint a 15 évnél idősebbek körében az elmúlt négy évtizedben 23 százalékkal, 2,9 literrel csökkent az alkoholfogyasztás, ezen belül a vizsgált időszakban fél literrel.

A man checks his phone drinking a glass at the 'Half Way In' pub in central Stockholm, Sweden on March 23. 2020. Bars and restaurants in Sweden are still open despite the corona virus outbreak, even if you can notice much less guests at the restaurants. (Photo by ALI LORESTANI / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
A svédek és a finnek is kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint gondolnánk / Fotó: AFP

Természetesen csak a legálisan árusított alkoholról vannak adatok, és ennek alapján évente minden európai 9,5 liter tiszta alkoholt iszik meg – ez az Euronews ismertetése szerint 190 liter sört, 80 üveg bort vagy négy liter röviditalt jelent.

A finnek ehhez képest 2010-ben 9,7, 2020-ban 8,2 litert fogyasztottak, míg a svédek 7,4, illetve 7,5 litert – mindkettő valahova a középmezőnybe sorolja őket.

2010-ben messze vezettek a litvánok 13,5 liter alkohollal, és tíz évvel később is a harmadik helyet foglalták el 11,4 literrel, de 

az első helyet átvették tőlük a lettek, akik 9,8 literről 12,1 literre növelték a fogyasztásukat.

Magyarország sem dicsekedhet, 10,8, illetve 10,4 literrel messze az átlag felett fogyasztunk, és az élmezőnybe tartozunk, a 12. helyet foglaljuk el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.