BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

RENDKÍVÜLI: Macron feloszlatja a nemzetgyűlést, és előrehozott választást ír ki

Az első fordulót június 30-án tartják. Marine Le Pen, az ellenzék vezetője üdvözölte az elnök bejelentését.

Emmanuel Macron elnök feloszlatta a francia parlament alsóházát, és új parlamenti választást írt ki, miután frakciója vasárnap alulmaradt az európai szavazáson. Az első fordulót június 30-án tartják, a másodikat július 7-én – mondta Macron televíziós beszédében.

Fotó: AFP

Emmanuel Macron centrista listájának megsemmisítő veresége a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) ellenében valószínűleg még feszültebbé tette volna elnöksége második periódusát, ennek igyekszik most az előrehozott választással elébe menni a francia elnök.

Macron listája az előrejelzések szerint a szavazatok 14,8–15,2 százalékát fogja megszerezni, ami kevesebb mint a fele az RN 31,5–33 százalékos eredményének – a párt eddigi legmagasabb eredményének országos választásokon –, és alig előzi meg a szocialista listát, amely 14 százalékot ért el.

Az RN listavezetője, a 28 éves Jordan Bardella szerint a francia választók „kifejezték a változás iránti vágyukat”, és előrehozott parlamenti választást követelnek.

Macron „meggyengült elnök volt ma este” – mondta Bardella a támogatóinak, szerinte a két pontszám közötti „példátlan különbség” „az elnök és kormánya tagadását és elutasítását” tükrözi.

Elemzők szerint Macron, akinek centrista szövetsége nincs többségben a francia parlamentben, nagyon bonyolult két és fél év elé nézhetett volna a 2027 tavaszán esedékes elnökválasztás előtt. A jobbközép Les Republicains (LR) ellenzéki párt azzal fenyegetőzött, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. Egy ilyen bizalmi szavazás könnyen megbuktathatja a kormányt, ami reálisan Macront választás elé állítaná: új miniszterelnök keresése vagy előrehozott parlamenti választásk kiírása között kell döntenie. 

A francia elnök az utóbbi mellett döntött, amit Marine Le Pen szélsőjobboldali vezető szinte percekkel a bejelentés után üdvözölt is. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.