BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LUS_3101
eu soros elnökség
Magyarország
diplomácia
budapesti repülőtér

Soros elnökség: a reptér felkészült a delegációk fogadására

Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét július 1-jétől, ami azt jelenti, hogy rengeteg külföldi diplomáciai küldöttség érkezik majd hazánkba. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bejelentette, hogy felkészültek a diplomaták fogadására.

2024. július 1-jétől december 31-ig Magyarország története során másodszor tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A különleges fél év folyamán megnövekedett számú delegáció fordul meg hazánkban, elsősorban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren keresztül. Az elmúlt hónapokban a teljes repülőtéri közösség elkötelezetten készült az EU-elnökséggel kapcsolatos teendőkre, így mostanra minden rendelkezésre áll a küldöttségek fogadásához.

Liszt Ferenc repülőtér
budapesti repülőtér
Magyarország
soros elnökség
EU
delegáció
diplomácia
A soros elnökség ideje alatt igazi átjáróház lesz a budapesti repülőtér / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar kormány, annak érdekében, hogy méltó helyszínt biztosítson az eseménynek, a műemléki védelem alatt álló, különleges atmoszférájú 1. Terminált és előterét jelölte ki az EU-elnökség során érkező delegációkkal kapcsolatos utasfolyamatok és charter gépmozgások kezelésére. Emellett a 2. Terminálra is érkeznek majd résztvevők menetrend szerinti járatokkal.

Új terminál épül a budapesti repülőtérre, Orbán Viktor egymilliárd eurónyi beruházásról tárgyalt

Orbán Viktor párizsi útján nem csak Emmanuel Macronnal találkozott. A miniszterelnök megbeszélést folytatott a Vinci Concessions vezérigazgatójával. A magyar állam a Vinci Airports segítségével vásárolta meg a Budapest Airport Zrt.-t. A Vinci 20 százalékos részesedést szerzett, és közreműködik a repülőtér üzemeltetésében.

A Budapest Airport valamennyi szakterülete részt vett a projektben, amely csak a repülőtér-üzemeltető részéről közel 100 kolléga folyamatos, összehangolt munkáját igényelte. Emellett a hatóságok és partnerek is szüntelenül dolgoztak az előkészületeken. A felújítás keretében telepítettek minden, a biztonságos és zökkenőmentes működéshez szükséges rendszert. A küldöttségek kényelme érdekében a terminál komfortszintjét megnövelték. Ez nem csak a belső közösségi tereket, mosdóblokkokat érintette, hanem az épület körüli területre is kiterjedt. Megújult a terminál előtti közúti előtér burkolata, a kerítések, szegélyek, és a zöldterületeken is tereprendezés zajlott. 

A budapesti repülőtér köti össze Magyarországot a világgal és a világot Magyarországgal. E politikai és közigazgatási szempontból kiemelt időszak során különösen fontos, hogy méltó kapuja legyünk az országnak, hiszen Európa szeme ránk szegeződik, és számos magasrangú, nemzetközi tisztviselő, illetve szakember érkezik Budapestre. Ennek felelősségét a Budapest Airport és a teljes repülőtéri közösség is maximálisan átérezte.

– mondta a Budapest Airport vezérigazgatója, Francois Berisot. Hozzátette, hogy mindent előkészítettek ahhoz, hogy a Magyarország EU-elnöksége során repülőgéppel érkező küldöttségeket a legkomolyabb biztonsági sztenderdek mellett magas színvonalú, gördülékeny szolgáltatás várja a légikikötőben.

Június közepén a repülőtér-üzemeltető és az érintett hatóságok közös próbanapot tartottak, ahol sikerrel tesztelték az 1. Terminál folyamatait, így minden készen áll arra, hogy július 1-jétől az első delegációk használatba vegyék az épületet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.