BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Eu,Sanctions,Against,Russia.,Russia-eu,Rule,Of,Law,Dispute.,3d szankció

További orosz szankciókról döntött az EU

A cégek a fegyverkereskedelemben és oligarchák vagyonának visszaszerzésében is részt vettek. Az EU két magánszemélyt és négy szervezetet vesz jegyzékbe az uniós szankciók kijátszása és az orosz kormány anyagi támogatása miatt.

Az Európai Tanács ma úgy határozott, hogy korlátozó intézkedéseket vezet be két olyan személlyel és négy szervezettel szemben, akik Oroszország kormányát támogatva „Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelősek”.

Eu,Sanctions,Against,Russia.,Russia-eu,Rule,Of,Law,Dispute.,3d szankció
Az Európai Tanács tovább bővítette az orosz szankciós listát / Fotó: Tomasz Makowski / Shutterstock

A Tanács döntése alapján pénteken a TransContainer és annak vezérigazgatója, Mikhail Kontserev is felkerült az EU listára. A TransContainer Oroszország legnagyobb vasúti konténerüzemeltetője, amely Fehéroroszországon keresztül szállít be uniós termékeket,

a gyanú szerint pedig részt vesz az Észak-Koreával folytatott fegyverkereskedelemben, amellyel Moszkva az Ukrajnában harcoló csapatait szereli fel.

Emellett Dmitrij Beloglazov is tiltás alá került, mivel három cége, az LLC Titul, a JSC Iliadis és a IJSC Rasperiais részt vettek egy szankciókat kijátszó rendszerben Oleg Deripaszka orosz oligarchával együtt, aki már az EU korlátozó intézkedéseinek hatálya alá tartozik.

Beloglazov és cégei megpróbálták megvásárolni Deripaszka 28,5 millió euró értékű részesedését az osztrák Strabagban, amelyet az uniós korlátozó intézkedések következtében befagyasztottak.

Összességében az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy veszélyeztető cselekményekre vonatkozó uniós korlátozó intézkedések jelenleg több mint 2200 személyre és szervezetre vonatkoznak.

A ma kijelölt személyek vagyonát befagyasztják, és az uniós polgárok és vállalatok számára megtiltják, hogy pénzeszközöket bocsássanak rendelkezésükre.

Rájuk ezen felül beutazási tilalom is vonatkozik, amely megakadályozza, hogy az EU területére belépjenek vagy azon átutazzanak.

A Tanács 2024. június 24-én elfogadta az orosz gazdaság ellen irányuló 14. gazdasági és egyéni szankciós csomagot, amely egyre nehezebbé teszi az uniós kereskedelmi korlátozások kijátszását.

Itt az olasz fordulat: a védelmi miniszter szerint nem működnek a szankciók, tárgyalni kell Putyinnal

Az olasz védelmi miniszter egy hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy figyelmeztették Zelenszkijt tavaly, hogy hiba az ellentámadás megindítása, ám az ukrán elnök nem hallgatott a tanácsra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.