BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Szétzúzta Macron pártját és új választást követel a francia radikális jobb

Több mint kétszeresen vert rá Emmanuel Macron francia elnök pártjára a vasárnapi európai parlamenti választáson a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés a becslések szerint. Vezetője, Jordan Bardella máris új nemzetgyűlési választás kiírását követeli.

Megsemmisítő vereséget mért Emmanuel Macron elnök pártjára a becslések szerint a francia radikális jobboldal: a szavazatok rekord 31,5 százalékát szerezhette meg a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN), ami több mint kétszerese lehet az elnök Reneszánsz nevű szociálliberális pártja által elért eredménynek.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés vezetője új választásokat követel / Fotó: AFP

A hivatalos számok még ki sem jöttek, az RN elnöke, Jordan Bardella máris kijelentette, hogy a meggyengült elnöknek új nemzetgyűlési választást kellene kiírnia – jelentette a France24.

A kiváló eredményt az RN egyébként úgy érte el, hogy emelkedett a franciák részvételi aránya az európai parlamenti választáson, a délután 5 órai adatok szerint a 2019-es 43,29 százalékról 45,26 százalékra, pedig 2019-ben harminc év után először már emelkedett a hagyományosan alacsony francia részvételi arány.  

Az uniós tagállamok közül a németek után a franciák kapják a legtöbb mandátumot – 81-et – az Európai Parlamentben (a németek 96-ot).

Az Ipsos-Sopra Steria felmérése alapján készült becslések szerint az RN 31, a Reneszánsz 15, a Szocialisták 14 mandátumot szerezhettek.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.