BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington szankciókkal sújtotta az iráni árnyékbanki hálózatot

Amerikai feltételezések szerint az iráni árnyékbankok bevétele fedezetet biztosít a teheráni kormányzatnak, hogy fegyvereket és anyagi támogatást juttasson el közel-keleti fegyveres szervezetekhez, például a jemeni húszikhoz.

Az Egyesült Államok szankcióval sújtott csaknem ötven Iránhoz kötődő magánszemélyt és szervezetet. Az amerikai külügyminisztérium kedden közleménye szerint a büntetőintézkedések érintettjei hozzáférést biztosítottak az iráni védelmi minisztérium, valamint az iráni fegyveres erők különböző szervezetei, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda számára a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Fotó: AFP

Washington szerint az iráni hadsereg szervezetei bevételhez jutottak tiltott kereskedelem révén, valamint hasznot húztak a szankcióval sújtott személyek és szervezetek árnyékbanki hálózatából, amely a gyakorlatban iráni befolyás alatt álló pénzügyi vállalkozásokból és egyéb fedőcégekből állt.

Amerikai feltételezések szerint az iráni árnyékbankok bevétele fedezetet biztosít a teheráni kormányzatnak, hogy fegyvereket és anyagi támogatást juttasson el közel-keleti fegyveres szervezetekhez, a többi között a jemeni húszikhoz, valamint a céghálózat segíti az iráni fegyverszállításokat Oroszországnak is.

Az Egyesült Államok vezérkari főnökeit tömörítő egyesített bizottság vezetője vasárnap úgy nyilatkozott, hogy értékelése szerint ha Izrael katonai támadást intéz a libanoni Hezbollah ellen, az iráni válaszlépést válthat ki a támogatását élvező síita fegyveres szervezet védelmében.

Charles Q. Brown tábornok hozzátette, hogy a gázai Hamász is élvezi Irán támogatását, de az iráni figyelem a Hezbollah felé fordulhat, ha Teheránban úgy értékelik, hogy a libanoni fegyveres szervezetet komolyabb fenyegetés éri.

Oroszország lett a világ legdurvábban szankcionált országa, és még mindig készülnek az újabb csomagok

Oroszország lett a világ legdurvábban szankcionált országa: az Egyesült Államok és az Európai Unió, valamint a Nyugattal szövetséges államok (Japán, Ausztrália, Egyesült Királyság stb.) több mint 18 ezer büntetőintézkedést vezettek be az eurázsiai ország ellen. Ebből 16 ezer az orosz–ukrán háború kirobbanása után lépett érvénybe, és ezek jóval súlyosabbak a 2022 februárja előtt bevezetett szankcióknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.