BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alapigazság: ha Joe Biden alkalmatlan elnökjelöltnek, akkor elnökként is le kell mondatni

J. D. Vance arra világított rá, hogy amennyiben az elnök párttársai úgy látják, Joe Biden nem alkalmas a pozíció betöltésére, úgy nyilván már most sem alkalmas, tehát meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Amennyiben Joe Biden amerikai elnököt megfosztják a demokraták az elnökjelölti státuszától, mert nem rendelkezik a megfelelő kognitív képességekkel, hogy induljon az újraválasztáson, akkor biztosan nincs meg az a kognitív funkciója, hogy elnök maradjon – világított rá az X-en közzétett bejegyzésében Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance.

amerikai elnökválsztás
Fotó: AFP

Ebből teljesen egyértelmű, hogy amennyiben mégis visszaléptetik Joe Bident, akkor Donald Trump azt tervezi, hogy az elnök előrehozott, korai lemondását fogja követelni. J. D. Vance azon pletykák közepette nyilatkozott, miszerint Joe Biden amerikai elnök visszaléphet a hét végén a választásokon való részvételtől párttársai növekvő nyomására.

Vance arra világított rá, hogy amennyiben az elnök párttársai úgy látják, Joe Biden nem alkalmas a pozíció betöltésére, úgy nyilván már most sem alkalmas, tehát meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Korábban megírtuk, hogy Joe Biden már a hétvégén bejelentheti, hogy visszalép. Egyetlen vigasza lehet, hogy magasabb lesz a nyugdíja, mint az elnöki fizetése. Lobbiznak a színfalak mögött a demokrata párt legnagyobb donorjai, próbálnak minél több kongresszusi képviselőt rábírni arra, hogy nyilvánosan szólítsa fel visszalépésre Joe Bident az amerikai elnökválasztástól.

A demokrata elnök annak ellenére küzd még mindig az újraválasztásért, hogy lassan minden támogatója elpártol mellőle. Biden visszalépésére viszont nem tudni, hogyan reagálnának a piacok: legutóbb ilyen ugyanis több mint fél évszázada fordult elő. Közel hatvan éve nem fordult elő olyan, hogy egy hivatalban lévő elnök elkezdje az újraválasztási kampányát, majd annak vége, azaz a következő választás előtt mégis visszalépjen a jelöltségtől: legutóbb 1968-ban esett ez meg Lyndon B. Johnson elnökkel, aki alacsony népszerűsége miatt szállt ki mégis a versenyből. Joe Biden így esetleges visszalépésével – amire már nemcsak a milliárdosok, de a demokrata politikusok (köztük Barack Obamával) egy része is ösztönzi a 81 éves elnököt – egy több mint fél évszázados hagyományt törne meg.

A vég közeledtére vonatkozó jóslatok közepette Biden maga is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben megfogadta, hogy a jövő héten visszatér a kampányba. „Alig várom, hogy a jövő héten visszatérhessek a kampány nyomába, hogy továbbra is leleplezhessem Donald Trump 2025-ös projektje napirendjének fenyegetését, miközben alátámasztom a saját rekordomat és az Amerikával kapcsolatos elképzelésemet” – tette közzé péntek késő esti közleményében Joe Biden. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.