BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Joe Biden speaks during the 115th National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) National Convention in in Las Vegas, Nevada, on July 16, 2024.  (Photo by Kent Nishimura / AFP)

Amerikai elnökválasztás: nem érdemes előre inni Biden bőrére

Trump győzedelmesen állt fel a merényletkísérletből, miközben a hebegő Biden az ágyat nyomja. Ilyen erőviszonyoknál könnyű lenne már most elkönyvelni az amerikai elnökválasztás eredményét, ám november még messze van, egy új demokrata jelölt vagy egy váratlan botrány a Republikánus Pártból még felboríthatja az esélyeket.

Míg egy hónapja még viszonylag egyenlő lendülettel haladtak az amerikai elnökválasztás irányába, egy katasztrofális vitaszereplés, egy tragikus merényletkísérlet és az eseményeket körülvevő elfogult médiavihar nyilvánvalóvá tette, hogy ki áll az élen a Donald Trump és Joe Biden közti versenyben. A novemberi eredményekre azonban nem szabad előre inni, ugyanis az Egyesült Államok viharos politikai környezetében az erőviszonyok bármikor megfordulhatnak.

US President Joe Biden speaks during the 115th National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) National Convention in in Las Vegas, Nevada, on July 16, 2024.  (Photo by Kent Nishimura / AFP)
Fotó: AFP

Kiállhatnék az utca közepére és lelőhetnék valakit, így sem veszítenék szavazókat 

– emlékeztetett a Financial Times Donald Trump republikánus elnökjelölt egyik leghíresebb megjegyzésére, amely 2016-ban hangzott el.

Az elmúlt évek során kiderült, hogy a morbid vicc tartalmazott egy magnyi igazságot: az üzletemberből lett politikus támogatói bázisa hihetetlenül hűséges, akik kitartanak hősük mellett annak robbanékony személyisége, a vele szembe folyó lejáratókampányok és még a bírósági ítéletek ellenére is.

Trump választási győzelmére már bitcoinban és etherben is lehet fogadni

A kriptopiac a republikánus jelölt sikerében bízik, aki pedig bátor, az az opciós piacon is megteheti tétjeit. Trump győzelmi esélyei egyébként elsöprők az elemzők szerint.

Egy hagyományos politikus karrierje egy ilyen botrányba is beletört volna, Trumpnak azonban csak megerősíti az „átlagember” imázsát, aki lehet, hogy harsány, faragatlan és gyakran bántó, no meg egy gyógyíthatatlan szoknyavadász, legalább őszinte, és „kimondja azt, amit mindenki gondol”.

A múlt hétvégén pedig kiderült, hogy még egy merényletkísérlet is óriási lendületet tud neki adni.

Egy normális politikus egy ilyen tragédia esetén egy maréknyi szimpátiaszavazatra számíthatna, nem pedig az amerikai közélet általános támogatására. Annak ellenére, hogy mennyire megosztó közszereplő, Trump véres, eltökélt arca még a gazdasági elitet is arra inspirálta, hogy kiálljanak a jelölt mellett, és nyíltan bejelentsék, hogy pénzükre és szavazatukra is számíthat.

Trump megerősödésével szemben a demokraták, és különösen Biden helyzete igencsak borús képet fest:

Ha most lenne a választás, annak eredménye látszólag egyértelmű lenne: Trump nyer, a republikánusok egy sikeres politikai és kulturális kampányon lovagolva kezdik el beváltani az ígéreteiket, a demokraták összeomlanak, Bident pedig idősek otthonába zárják. November azonban még távol van, és az amerikai politikában addig bármi megtörténhet.

Messze nem dőlt el az amerikai elnökválasztás

Az Egyesült Államokban a bizonytalan szavazók csoportja igencsak apró, s bár néhányukat talán inspirálja az a bravúr, amellyel Trump lerázta az ellene elkövetett merényletet, másokat azonban elbizonytalaníthat, ha a republikánusok az ország megnyugtatása és a feszültségoldás helyett a hergelésre és a megtorlásra fókuszálnak.

US former President and 2024 Republican presidential candidate Donald Trump points at the conclusion of the second day of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, July 16, 2024. Days after he survived an assassination attempt Donald Trump won formal nomination as the Republican presidential candidate and picked right-wing loyalist J.D. Vance for running mate, kicking off a triumphalist party convention in the wake of last weekend's failed assassination attempt. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) amerikai elnökválasztás
Trump még egy merényletkísérletből is győzedelmesen állt fel / Fotó: AFP

Sok múlik majd azon, hogy Trump – aki az elnökjelöltség hivatalos átvétele során a megszokottnál visszafogottabb volt – mennyire fog visszatérni régi, megosztó önmagához, ami hiába népszerű támogatói között, a bizonytalan szavazókat elijesztheti.

A közösségi médiában adott első reakciója az volt, hogy nyugalomra és nemzeti egységre szólított fel. Ha ehhez az üzenethez ragaszkodik, az bölcs lépés lenne a kampánya és az ország szempontjából is.

Szószólói máris a demokratákat hibáztatják az ellene elkövetett merényletért. J. D. Vance ohiói szenátor, akit a támadás után Trump az alelnökének nevezett ki, azzal vádolta a Biden-kampányt, hogy mérgező politikai légkört teremtett, amely „közvetlenül vezetett az elnök elleni merényletkísérlethez”.

Miért retteg Európa Trump leendő alelnökétől?

Az amerikai alelnökök arra vannak ítélve, hogy főnökük szócsöveként működjenek. De ha kivárják az időt, a hatalom is eljön. J. D. Vance neve pedig rettegéssel tölti el Európát.

Ez a taktika egy időre a demokratákat is hátráltathatja. A Biden-csapat közvetlenül a lövöldözés után visszavonta kampányreklámjait, ám a stratégiájuk átdolgozásával visszaszerezhetik az elvesztett lendületüket.

Biden sürgős visszalépése, egy fiatalabb jelölt bejelentése és a mögé állított kampány magasabb fokozatra kapcsolása akár teljesen megváltoztathatja az esélyeket a novemberi szavazásnál.

Kétségtelen, hogy a merényletkísérlet és Biden leégése a republikánusok vitorláját dagasztja, Trump pedig még hosszú ideig lovagolhatja a népszerűségi hullámát, amely akár a Fehér Ház ajtajáig is elviheti. 

Ehhez azonban vissza kell fognia magát, miközben a Demokrata Pártnak még legalább a következő néhány hétben bukdácsolnia kell, ami megmutatná a szavazóknak, hogy micsoda káosz áll Biden vagy egy alternatív jelölt mögött.

Pénzeső: Elon Musk dollármilliókkal zsírozza Trump kampányát

A világ leggazdagabb embere elkötelezte magát a republikánus jelölt mellett. A szombati merényletkísérletet követően Elon Musk bejelentette, hogy havonta 45 millió dollárral támogatná Trumpot.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.