BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 274. napja – A Hamász szerint közel lehet a tűzszüneti és túszalku

háború, gáza, tűzszünet, túszok, tárgyalás
Összefoglaló:

Elfogadta azt az amerikai javaslatot a Hamász, hogy 16 nappal a háború lezárását célzó megállapodás első fázisa után elkezdődjenek a tárgyalások a túszok – köztük a katonák és a férfiak – szabadon bocsátásáról.

háború, gáza, tűzszünet, túszok, tárgyalás
A kilenc hónapja zajló háborúban Gáza nagy része megsemmisült / Fotó: Majdi Fathu / NurPhoto via AFP

Ez a Reuters beszámolója szerint azt is jelenti, hogy 

az iszlamista csoport elengedte azt a követelését, hogy előbb Izrael kötelezze el magát egy állandó tűzszünet mellett, 

helyette megelégszik azzal, hogy ez a megállapodás első, hathetes fázisában kerüljön megvitatásra. Egy, a nemzetközi közvetítők segítségével zajló tárgyalásokhoz közeli forrás szerint a javaslat felvázolhatja egy megállapodás kereteit is – ha az izraeli kormány is jóváhagyja –, amely lezárhatja a kilenc hónapja tartó háborút a Hamász és Izrael között.

Izrael eddig hajthatatlannak bizonyult a háború befejezése terén

Benjámín Netanjáhú szóvivője szombaton nem kommentálta a hírügynökség értesülését, míg pénteken a hivatala arról beszélt, hogy a tárgyalások a jövő héten folytatódnak, ám hangsúlyozta a fennálló nézeteltéréseket. Ugyanakkor egy az izraeli tárgyalódelegációhoz köthető forrás szerint most valódi esély van a megállapodásra, ami 

éles ellentétben áll a korábbi izraeli állásponttal, amely elfogadhatatlannak nevezte a Hamász követeléseit.

A háború a palesztin egészségügyi hatóságok szerint több mint 38 ezer gázai életét oltotta ki, és a Hamász október 7-i, 1200 halálos áldozatot követelő támadásával indult, amelynek során az iszlamista fegyveresek mintegy 250 túszt is ejtettek.

Az új javaslat értelmében a közvetítők garantálnák az ideiglenes tűzszünetet és a segélyek célba jutását, valamint az izraeli csapatok visszavonulását, miközben a tárgyalások folytatódnának.

A tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását célzó erőfeszítések felerősödtek az elmúlt napokban, miután az amerikai kormány szeretné még a novemberi elnökválasztás előtt tető alá hozni a megállapodást. Azonban több izraeli tisztviselő beszélt arról, hogy a háború az év végéig fog tartani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.