BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 860. napja – Az orosz erők célba vették az új F–16-osokat, de Kijev egyelőre nem aggódik

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania
Összefoglaló:

Több robbanást is jelentettek egy kis nyugat-ukrajnai városból, ami gyakran célpontként szolgál Moszkva csapásainak. Kedd hajnalban az ukrán légvédelem több orosz támadást is visszavert Sztarokosztjantyinivban, a város ugyanis egy fontos ukrán légvédelmi bázisnak ad otthont. A támadás újabb kihívást jelent Kijevnek, miközben próbálja visszaépíteni légerejét és bevetni az első amerikai F–16-os vadászgépeket.

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania, Ukrajna, F-16, F16
Az orosz erők célba vették az új F–16-osokat, de Ukrajna egyelőre nem aggódik / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Az első F–16-os gépek várhatóan júliusban érkeznek meg, és Ukrajna azt reméli, hogy meg tudják erősíteni a légierőt a frontvonalon, visszaverve a siklóbombákkal támadó orosz egységeket – írja a Reuters. Az ukrán tisztviselők nem árulták el, hogy az F–16-osok hol fognak állomásozni, de 

Moszkva azt közölte, hogy olyan repülőtereket vett célba, amelyekről úgy gondolja, hogy otthont adnak az amerikai gépeknek.

A sztarokosztjantyinivi légibázist már a háború kezdete óta rendszeresen érik orosz támadások, többek között drónokkal és rakétákkal. Az ukrajnai Hmelnickij régióban található, mintegy 30 ezer fős „Starkon” katonai előőrs lakói megtanultak alkalmazkodni az állandó veszélyhez. Az ukrán légierő szóvivője azt mondta, hogy a csapások természetesen nehézségekkel járnak, de ne ássák alá az F–16-os vadászgépek szállítását vagy bevetését.

Moszkva szerint 2022 óta folyamatos támadások érik Belgorodot. Az orosz beszámolók szerint a legújabb támadások miatt több mint kétszáz ember maradt áram-, gáz- és telefonszolgáltatás nélkül. Az orosz energiaügyi minisztérium közölte, hogy Sebekinóban megkezdte a javítási munkákat, és hozzátette: 240 ezer embert érintenek az áramkimaradások.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.