BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 871. napja - Lengyelország még egy lépéssel tovább merészkedik

1st brigade of Ukrainian National Guard holds training in Donetsk region
Összefoglaló:

Az ukrán–magyar határszakaszon 7509-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6793-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

1st brigade of Ukrainian National Guard holds training in Donetsk region
Lángba borítottak egy rosztovi olajraktárat az ukrán drónok / Fotó: Anadolu via AFP

Szintén szombat hajnali hír, hogy dróntámadás okozott tüzet egy olajraktárban Oroszország rosztovi régiójában – közölte a térség kormányzója. A tüzet hat óra alatt eloltották. Az ukrán erők rendszeresen mérnek dróncsapást orosz katonai eszközök, olajfinomítók és ipari létesítmények ellen. 

Vaszlij Golubev a támadás kapcsán elmondta, hogy a rosztovi régió Csimljanszkij kerületében a támadás során csaknem 200 négyzetméteren keletkezett tűz. A tűzoltásban egy tűzoltóvonatot is bevetettek. Csimljanszkij kerület vezetője jelezte, hogy a lakóépületekben nem keletkezett kár.
Az orosz védelmi tárca közlése szerint a légvédelmi erők két drónt lelőttek a rosztovi régió felett, illetve további kettőt a kurszki és belgorodi régiók felett.

Pusztítottak az oroszok is

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka ezzel szemben arról számolt be Telegram-oldalán, hogy légvédelmi erőiknek sikerült elfogniuk öt Sahíd típusú orosz drónból négyet, az ötödik betévedt Fehéroroszország légterébe. További sorsáról nem tudni, a fehérorosz légierő egy harci repülőgéppel és egy helikopterrel próbálta nyomon követni.
A nap folyamán egy orosz tüzérségi csapás két emberrel végzett Herszon régióban, illetve ketten megsebesültek az azonos nevű székhely határában – ismertette Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó.

A lengyel külügyminiszter meglepte a világot 

Ugyancsak szombaton a Politico Radosław Sikorski lengyel külügyminisztert idézi, aki egy nappal korábban a washingtoni NATO-csúcstalálkozó alkalmával az American Enterprise Institute előtt tartott beszédében arról beszélt, hogy  Varsó megfontolja azt az eredetileg Kijev által előterjesztett javaslatot, hogy a lengyel légvédelem már az ukrán légtérben lelője-e azokat az orosz rakétákat, amelyek a határa felé tartanak, mivel ennek lehetősége szerepel Lengyelország és Ukrajna nemrég aláírt védelmi megállapodásában.

A külügyminiszter kijelentése eltérést jelent Varsó korábbi álláspontjától a kérdésben. Wladysław Kosiniak-Kamysz, az ország miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere ugyanis a hét elején a Lengyel Rádiónak még azt mondta, hogy ilyen lépéshez a NATO-szövetségesek jóváhagyására lenne szükség, mivel sokan félnek az eszkalációtól.

Cseh kezdeményezésre ebben a hónapban és augusztusban is 50 ezer lőszert kap Ukrajna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.