BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NATO Summit In Washington DC Final Day

Biden visszalépése – mi zajlott a színfalak mögött?

Pénteken az elnök még ragaszkodott ahhoz, hogy mindent megtesz az újraválasztásáért. Vasárnapra azonban fordult a kocka. Joe Biden visszalépése mögött vérre menő politikai csatározások húzódnak meg.

Az amerikai politikában 48 óra néha egy örökkévalóságnak tűnik. Az elnök pénteken még igyekezett megggyőzni stábját és a közvéleményt arról, hogy folytatja a kampányt. Olyan erők sorakoztak fel azonban ellene, hogy Biden visszalépése elkerülhetetlenné vált. 

Biden visszalépése
Elkerülhetetlen volt Biden visszalépése / Fotó: NurPhoto via AFP

Péntek reggel a Joe Biden táborából érkező üzenet még egyértelmű volt: hiába kapta el a koronavírust az elnök, az újraválasztási show-nak folytatódnia kell. „Nem megy sehova” – csattant fel Biden kampányfőnöke, Jen O’Malley Dillon az MSNBC Morning Joe című műsorában. Aztán maga Biden is előállt egy nyilatkozattal, amelynek célja egyértelműen a kétkedők elhallgattatása volt. 

Alig várom, hogy a jövő héten újra a kampánykörúton legyek, hogy folytassam a Donald Trump Project 2025 programjának leleplezését

– mondta. 

Nem sokkal később, még aznap délután érkezett a hír, hogy Biden szerdára a texasi Austinba tervez egy látogatást. A 81 éves, komoly mentális problémákkal küzdő elnök úgy tűnt, hogy mégis teljes gőzzel veti bele magát a kampányba az elmúlt időszak kínos botrányai után. A probléma azonban a The Guardian című lap értesülései szerint az volt, hogy a kétkedőket nem lehetett elhallgattatni. Ahogy a péntek átcsúszott szombatba, a tőlük származó zaj suttogásból harsogássá erősödött.

Csak pénteken legalább tíz demokrata képviselő csatlakozott azokhoz, akik nyilvánosan Biden távozását követelték, azzal érvelve, hogy ez a párt és az ország érdeke. A párt attól tartott, hogy Biden baklövései nemcsak az elnöki posztot veszélyeztetik a demokraták számára, de képviselői szinten is ellehetetlenítik a kampányt. A párt olyan prominens személyiségei, mint Sherrod Brown szenátor – aki maga is kemény versenyben áll az ohiói újraválasztásért –, felszólították Bident, hogy fejezze be a kampányát.

A demokraták egyik legbefolyásosabb nagyasszonya, Nancy Pelosi – a képviselőház korábbi elnöke – és köre is csatlakozott a kórushoz. Zoe Lofgren kongresszusi képviselő kerek perec kijelentette: 

Biden olyan pályán van, hogy elveszíti a Fehér Házat, és ez potenciálisan hatással lehet a döntő fontosságú képviselőházi és szenátusi választásokra. Ezen okok miatt arra kérem, hogy lépjen vissza.

A helyzet odáig fajult, hogy a kongresszus 264 demokrata képviselőjéből csak egy csekély kisebbség maradt, aki még támogatta az elnököt. 

Biden visszalépése – az utolsó órák

Eközben Biden továbbra is a delaware-i Rehoboth Beachen lévő házában ült bezárkózva betegsége miatt, még a First Lady, Jill Biden is csak egy másik szobából tudta kifejezni támogatását. A beszámolók szerint Biden dühöngött, hogy politikai barátai, támogatói cserben hagyják. A The new York Times szerint 

  • dühöngött Pelosi miatt, akit azzal vádol, hogy ő volt a legfőbb felbujtója a leváltását célzó kampánynak. 
  • A lap szerint Biden Obamára is ki van akadva. A két politikus közötti viszony akkor vált feszültté, amikor Obama arra ösztökélte volt alelnökét, hogy álljon félre Hillary Clinton javára a 2016-os elnökválasztási versenyben. 

Trump persze lubickolt ebben a helyzetben, s nem mulasztotta el, hogy sót szórjon politikai ellenfele sebeibe. Ebben a pillanatban a demokraták vezetői

kétségbeesetten próbálják meg semmissé tenni saját pártjuk előválasztásainak eredményét, hogy a csaló Joe Biden lekerüljön a szavazólapról

– mondta a republikánusok jelöltje. Tökéletesen igaza volt, bár ekkor még nem tudhatta, hogy Biden végül távozik. A megdöbbentő az, hogy ezt Biden stábja sem tudta. A The Times riportere, Kenneth Vogel az X-en hozta nyilvánosságra, hogy 30 perccel a történelmi bejelentés előtt Biden stábja még szorgalmasan hívogatta a küldötteket, és győzködte őket arról, hogy nyilvánosan is álljanak ki az elnök mellett. 

Nem lehet pontosan tudni, hogy Biden végül mikor hozta meg a döntést a visszalépésről, valószínűnek tűnik, hogy szombat este: 

Úgy gondolom, hogy a pártom és az ország érdeke az, hogy lemondjak az elnökjelöltségről.

Két legközelebbi tanácsadóját, Mike Donilont és Steve Ricchettit meghívta a nyaralójába, és közösen, „mélyen az éjszakába nyúlóan” megírták a bejelentő levelet – írja a The New York Times. Az elnök családtagjait és néhány közeli segítőjét már szombaton értesítették a végről, de a kampánystáb nagy része szó szerint csak 60 másodperccel a hír megjelenése előtt szerzett tudomást a bejelentésről. Mindenesetre a történelemkönyvek a közlemény feladásának pillanatát – 2024. július 21., 13 óra 46 perc – jegyzik majd fel.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.