BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elindult a lemondásával a királyhoz Rishi Sunak

Még pénteken megtörténik a kormányváltás Nagy-Britanniában, Keir Starmer lesz az új miniszterelnök. Sunak a Konzervatív Párt éléről is távozik.

Bejelentette lemondását Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken, miután pártja történelmi vereséget szenvedett a csütörtöki választáson. A politikus lemondását III. Károly királynak nyújtja be, amit követően érkezik majd az uralkodóhoz a munkáspárti Keir Starmer, aki átveszi a kormányfői tisztséget.

Rishi Sunak nemcsak miniszterelnöki, de pártelnöki tisztségéről is lemond / Fotó: AFP

A 650 fős parlamentben 648 helyen hirdettek eddig győztest, a Munkáspártnak 412, a Konzervatív Pártnak 121 képviselője van az eddigi eredmények alapján, míg

a harmadik legtöbb mandátumot a Liberális Demokraták szerezték meg, 71 főt, annak ellenére, hogy országosan a párt kevesebb szavazatot szerezett, mint a brexit-párti Nigel Farage vezette Reform Párt, 

mely mindössze 4 képviselőt – köztük Farage-t – küldhet a parlamentbe.

Sunak azt is közölte, hogy pártelnöki tisztségéről is lemond, de csak akkor, ha már sikerült megtalálni az utódját – jelenti a BBC. A Munkáspárt korábban már jelezte, hogy Starmer még a pénteki napon megalakítja a kormányát, így a kabinet valamennyi tagját megnevezi.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.