BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hogyan változtatták meg az elnöki merényletek az amerikai politikát?

Trump élete egy hajszálon múlott, ahogyan az USA jövője is. Az elnöki merényletek gyökeres változásokat szoktak hozni az Egyesült Államokban, és a jelenlegi politikai káoszban a hét végi támadás sikere csak olajat öntött volna a tűzre.

Az Egyesült Államok sok mindenben, így az elnöki merényletekben és merényletkísérletekben is világelső a Guinness-rekordok Könyve szerint, ezek a tragédiák pedig szinte mindig óriási változásokhoz vezettek az ország és a nemzetközi politika számára.

trump elnöki merénylet
Az elnöki merényletkísérletek gyakran lendületet adnak a célpontjaiknak / Fotó: The New York Times

Július 13-án lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi republikánus jelölt kampánygyűlésén, a pennsylvaniai Butlerben. Az egyik lövés súrolta a politikus jobb fülét, de nem sérült meg súlyosan, ám a gyűlés két résztvevője súlyosan megsebesült, egy pedig meghalt. A titkosszolgálat ügynökei lelőtték a fegyverest.

Az FBI nyomozói nem közöltek részleteket arról, hogy szerintük mi motiválhatta a húszéves férfit, hogy rálőjön a volt elnökre, ám a támadást „merényletkísérletként” kezelik.

A támadás sok amerikai számára történelmük korábbi merényleteit elevenítette fel, amelyek kivétel nélkül mind gyökerestül megváltoztatták hazájuk útját.

Négy hivatalban lévő amerikai elnököt öltek meg orvlövészek. Mindegyik alkalommal fontos reformok és egy új politikai korszak következett, miközben a kudarcba fulladt kísérletek jókora lendületet adtak a vezetőknek vagy a Fehér Házra pályázó jelölteknek. Azonban a választásokig nem derül ki, hogy vajon Trump is képes lesz-e előnyt kovácsolni a hajszálon múló tragédiából.

 

Abraham Lincoln és egy ország újjáépítése

Lincolnt, az Egyesült Államok egyik leghíresebb elnökét mindössze öt nappal azután gyilkolták meg, hogy Robert E. Lee konföderációs tábornok letette a fegyvert, és ezzel véget ért a négy évig tartó amerikai polgárháború.

1865. április 14-én este az elnök az Amerikai unokatestvérünk című előadáson vett részt a washingtoni Ford’s Színházban, amikor John Wilkes Booth – egy 26 éves színész és déli szimpatizáns – besurrant a páholyába, és fejbe lőtte Lincolnt.

Kreml: a Donald Trump elleni merényletért Joe Biden felelős

A Kreml szerint a Donald Trump elleni merényletért Joe Biden kormánya a felelős, mert olyan légkört teremtett. Az orosz külügyminisztérium pedig rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin ellen is merényletet kíséreltek meg.

Az elnök meggyilkolása csak egy része volt egy nagyobb összeesküvésnek, amelynek célja a polgárháború után az Egyesült Államok szövetségi kormányának a lefejezése volt.

Daily Life In The USA elnöki merénylet
Lincoln hagyatéka az USA újraegyesítése volt / Fotó: NurPhoto via AFP

Lincoln nem élte meg, hogy végrehajthassa második ciklusának a céljait – Észak és Dél kibékítését, valamint az ország újraegyesítését –, ám sok szempontból ezeknek az ügyeknek a mártírjává vált, ami biztosította, hogy a kormány akadály nélkül végrehajtsa a reformjait.

Utódja, Andrew Johnson volt az egyetlen déli szenátor, aki a polgárháború alatt hű maradt az Unióhoz, a volt elnök álmával felfegyverkezve pedig sikeresen meg tudta szüntetni az országán belüli széthúzást. S bár a konföderációs államok és vezetőik általános amnesztiát kaptak, a feketéknek még hosszú évekig várniuk kellett az egyenlő bánásmódra.

James A. Garfield és a meritokrácia törvénybe iktatása

1881. július 2-án Garfield elnököt kétszer lőtték meg – a karján és a hátán –, amikor belépett egy washingtoni vasútállomásra. Az egykori ohiói kongresszusi képviselő, aki Massachusettsbe tartott, hogy beszédet mondjon a függetlenség napján, akkor még csak négy hónapja volt elnök.

S bár a támadást magát túlélte, a kor egészségtelen műtéti gyakorlatai miatt elkapott fertőzés miatt két hónappal később, kínok között halt meg.

A Donald Trump elleni merénylőnél robbanószert és gépkarabélyt is találtak

Vizsgálják, hogy Thomas Matthew Crooks miért támadhatott Donald Trump volt elnökre szombaton. A rendőrök a fiatal férfi otthonát és a lövöldözés helyszínét is átvizsgálták. Az utóbbinál állt az autója, amelyben robbanószert találtak.

Az elnökre Charles Guiteau, egy sikertelen ügyvéd és prédikátor lőtt rá, aki a támadás előtt heteken át követte Garfieldot Washington utcáin, mivel úgy gondolta, hogy egy a választási kampány alatt írt beszédéért cserébe neki egy magas kormányzati beosztás járt, amelyhez az elnök támogatását követelte.

A gyilkosság, valamint annak körülményei lendületet adtak a Pendletoni Közszolgálati Törvénynek, amelyet Garfield utódja, Chester A. Arthur írta alá 1883-ban: ez megreformálta a kormányzati rendszert, és bevezette azt az elvet, hogy a kinevezéseket érdemek, és nem politikai pártfogás alapján kell odaítélni.

William McKinley és az elnöki merénylet, amely létrehozta a titkosszolgálatot

Leon Czolgosz anarchista 1901. szeptember 6-án lelőtte William McKinley elnököt, aki a New York állambeli Buffalóban megrendezett Pánamerikai Kiállításon tartott fogadáson vett részt. Czolgosz egy zsebkendővel rejtette el fegyverét, és közelről kétszer hasba lőtte a politikust, aki nyolc nappal később, szeptember 14-én belehalt sérüléseibe.

Meglepő módon három elnöknek kellett orvlövészek áldozatául esnie ahhoz, hogy végre megalakuljon a titkosszolgálat, amelynek kizárólagos feladata az Egyesült Államok vezetőinek és családtagjainak a védelme. Ám McKinley halála után a Secret Service – amely eredetileg a pénzügyminisztérium egyik részlege volt, és pénzhamisítók után nyomozott – az elnök állandó biztonsági részlegévé vált.

Halála ráadásul utódja, Theodore Roosevelt hatalomra lépéséhez vezetett, akit széles körben az első modern elnöknek tekintenek. Nyolcéves elnöksége alatt növelte a végrehajtó hatalmat azáltal, hogy erős trösztellenes jogszabályokat léptetett életbe hazájában, és nemzeti parkokat hozott létre, ráadásul jócskán megnövelte az Egyesült Államok befolyását a világpolitikában.

CUBA-USA-USSR-MISSILE CRISIS elnöki merénylet
A Kennedy-gyilkosság óriási lendületet adott a polgárjogi mozgalomnak / Fotó: AFP

John F. Kennedy meggyilkolása és a polgárjogi korszak kezdete

Kennedyt 1963. november 22-én gyilkolták meg, amikor feleségével, Jacqueline-nel és John Connally texasi kormányzóval egy nyitott tetejű kabrióban utazott Dallasban. A merénylő, Lee Harvey Oswald három lövést adott le egy közeli épület hatodik emeleti ablakából.

Két golyó az elnököt fejen érte, aki azonnal szörnyet halt, míg a harmadik Connallyt találta el, aki túlélte a merényletet. Oswaldot két nappal később egy dallasi éjszakai klub tulajdonosa, Jack Ruby lőtte le, amikor kikísérték őt a rendőrkapitányságról.

Kennedy-gyilkosság: óriási mennyiségű iratot hoztak nyilvánosságra

A dokumentumok között olvasható Lee Harvey Oswald, Kennedy merénylőjének személyes aktája, amely a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) birtokában lévő valamennyi iratot tartalmazza, a többi között megfigyelési és lehallgatási jegyzőkönyveket is.

Halála előtt Kennedy egy olyan polgárjogi törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltotta volna a faji, vallási, nemi vagy nemzeti hovatartozáson alapuló megkülönböztetést, ám a jogszabály vitatott volt, és elakadt a kongresszusban.

Az elnök meggyilkolása azonban megváltoztatta a polgárjogi mozgalom politikai dinamikáját.

Utódja, Lyndon B. Johnson alelnök – aki három autóval Kennedy mögött haladt a konvojban – kihasználta a Kennedy halála utáni országos szimpátiát, és keresztülvitte a történelmi jelentőségű polgárjogi és választójogi törvényt, amelyek segítettek megszüntetni a faji szegregációt, és nagyobb védelmet biztosítottak a fekete szavazóknak.

Szerencsére Trump túlélte az ellene elkövetett merényletet, azonban nem kell aggódnia: az általa támogatott reformokért nem kell az életét adnia. A sikertelen merényletkísérletek ugyanis a történelem során szintén hatalmas lendületet adtak amerikai politikusoknak, akik jelentős lakossági támogatást élvezhettek a támadásokat követően.

Novemberben pedig kiderül, hogy a túlfűtött amerikai politikában a tragédiának vajon volt-e elég hatása ahhoz, hogy megváltoztassa az ország jövőjét.

Donald Trump elleni merénylet: megrendítő videón, ahogy a támadó lövöldözik

Felkavaró felvételen rögzítették, ahogy Donald Trump irányába lő az a fiatal férfi, aki megpróbált végezni a politikussal. A merénylő körül pánik tört ki.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.