BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatosan nő a robbantásos ATM-rablások száma Németországban

A német kormány egyre nehezebben tud fellépni az évek óta fokozódó robbantásos ATM-rablások ellen. A belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy aki robbanószerrel rabol ki ATM-eket, az veszélyezteti az ártatlan embereket, ezért szigorítanák a bűncselekményre kiszabott büntetést is.

Az ATM-rablások száma, amelyek során robbanószereket használnak, 2022-ben 26,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a német belügy- és igazságügyi minisztérium szombaton kiadott közös közleménye szerint. Ez a legmagasabb érték 2005 óta, és a károk több száz millió eurós nagyságrendűek.

Unknown persons blow up cash machine and start fire, ATM
Egyre nő a robbantásos ATM-rablások száma Németországban / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A kormány törvényjavaslatot terjesztett elő, amely szerint az ilyen bűncselekményeket legalább két év börtönbüntetéssel sújtanák az eddigi legalább egy év helyett. Ha az érintett személyek egészsége károsodik, a büntetést 5 és 15 év közé emelnék a jelenlegi legalább két év helyett.

Aki ATM-eket robbant fel, ártatlan emberek életét veszélyezteti

– mondta Nancy Faeser német belügyminiszter. „Itt gátlástalan bűnözői csoportokkal és rendkívül veszélyes robbanószerekkel van dolgunk” – tette hozzá. Két évvel ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy éjszakára bezárják az önkiszolgáló bankfiókokat, remélve, hogy csökken támadások száma. Tavalyi rendőrségi rajtaütések során Hollandiában és Belgiumban több személyt letartóztattak, akiket legalább három tucat németországi ATM-felrobbantással gyanúsítanak.

A kormány most azt is tervezi, hogy nagyobb hatalmat ad a nyomozó hatóságoknak a telekommunikációs adatok használatára. 

Korábban már felszólították a bankokat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket,

beleértve a videómegfigyelést, az ATM-ekben tartott készpénz csökkentését, valamint a bankjegyek ködösítését és színezését robbanás esetén. Áprilisban egy éjszaka alatt három ATM-et robbantottak fel Németországban. A Santander Bank egyik automatáját Berlinben támadták meg, két másik ATM Hamburgban repült a levegőbe. Szemtanúk szerint a helyszínről két férfi robogóval menekül el.

Európa legnagyobb gazdaságában 53 ezer ATM-automata van, az aránytalanul magas szám arra utal, hogy a németek a készpénzt preferálják a bankkártyák helyett. Az ország kiterjedt autópálya-hálózattal is büszkélkedhet, amelyek nagy részén nincs sebességkorlátozás, ami kedvez a rablóknak.

A Bundesbank tanulmánya szerint Németországban a mindennapi vásárlások nagyjából 60 százalékát készpénzben fizetik ki, eszerint a németek évente átlagosan több mint 6600 eurót vesznek fel főként bankautomatákból. Németország a belgákkal, a franciákkal a hollandokkal, valamint az Europol tisztviselőivel is együttműködik a pénzautomaták bűnözési hulláma elleni küzdelemben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.