BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már parancsnokai sem értenek egyet a Hamász vezetőjével – szorul a hurok Jahja Szinvar nyaka körül

A CIA szerint már parancsnokai sem értenek egyet Jahja Szinvárral, a Hamász gázai vezetőjével: ők tűzszünetet kötnének Izraellel, közben Szinvar még ellenáll. A Hamász-vezető még minidig feltételezhetően Hán Junisz alatt rejtőzködik az alagútrendszerekben.

Az amerikai hírszerzés (CIA) úgy véli, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Jahja Szinvárra, a Hamász gázai vezetőjére, ugyanis parancsnokai már megkötnék a tűzszüneti megállapodást Izraellel, a terroristavezér viszont még ellenáll. „Jahja Szinvar nagy nyomás alatt áll a gázai helyzet miatt, ugyanis őt okolják a szenvedések miatt” – mondta Bill Burns, a CIA igazgatója egy zárt ajtók mögött tartott konferencián.

Rally To Mark Al-Quds Day In Gaza, Jahja Szinvar, Hamász
Már parancsnokai sem értenek egyet a Hamász vezetőjével – szorul a hurok Jahja Szinvar nyaka körül / Fotó: NurPhoto via AFP

Egy amerikai tisztviselő azt is elmondta, Washingtonnak az a benyomása, hogy Szinvar nem akarja tovább uralni Gázát, helyette egy „ideiglenes kormányzási” tervet dolgozott ki az Izraellel kötött tűzszünet részeként, ahol a terrorcsoport nem fogja ellenőrizni Gázát. Izrael Szinvárt már többször is „sétáló halottnak” nyilvánította, mivel a Hamász-vezér volt az egyik kulcsfontosságú kitervelője az október 7-i támadásnak – írja a The Telegraph. 

Izrael és az Egyesült Államok szerint Szinvar még mindig a föld alatt rejtőzködik Hán Juniszban.

A tűzszüneti tárgyalások vélhetően a héten folytatódnak, Izrael és az Egyesült Államok pedig már megállapodott a megegyezés legnagyobb részéről.

A tárgyalás azután is folytatódik, hogy a hét végén Izrael légitámadást hajtott végre egy  egy dél-gázai villa ellen, ahol Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának egyik legfontosabb parancsnoka tartózkodott. Még mindig nem tudni, hogy Deif túlélte-e a támadást, az viszont kiderült, hogy egyik legközelebbi bizalmi embere, Rafa Salameh hadnagy meghalt a csapásban. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.