BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
India’s Prime Minister Narendra Modi flashes victory sign as he arrives at the Bharatiya Janata Party (BJP) headquarters to celebrate the party’s win in country's general election, in New Delhi on June 4, 2024. Modi claimed election victory for his party and its allies on June 4, but the opposition said they had "punished" the ruling party to confound predictions and reduce their parliamentary majority. (Photo by Arun SANKAR / AFP)

India aggódik az erősödő orosz-kínai kapcsolat miatt

Narendra Modi először látogat Moszkvába az ukrajnai invázió kezdete óta.

A jövő héten Moszkvába utazik Narendra Modi újraválasztott indiai kormányfő. Ez lesz az első oroszországi útja az ukrajnai invázió megkezdése óta, az oka pedig az, hogy India aggódik az egyre erősödő orosz–kínai kapcsolatok miatt.

India’s Prime Minister Narendra Modi flashes victory sign as he arrives at the Bharatiya Janata Party (BJP) headquarters to celebrate the party’s win in country's general election, in New Delhi on June 4, 2024. Modi claimed election victory for his party and its allies on June 4, but the opposition said they had "punished" the ruling party to confound predictions and reduce their parliamentary majority. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Narendra Modi indiai kormányfő jövő héten utazik Moszkvába / Fotó: AFP

„A mélyülő stratégiai együttműködés Oroszország és Kína között azért kellemetlen Újdelhi számára, mert olyan, mintha a legjobb barátod ágyba bújna az ellenségeddel” – mondta a Bloombergnek Szvaszti Rao, az indiai védelmi minisztérium alá tartozó Manohar Parrikar Institute For Defence Studies and Analyses kutatója.

Az indiai aggodalmakat jól mutatja, hogy ez lesz Modi első külföldi látogatása, amióta megkezdte harmadik terminusát kormányfőként; eddig a választások után elsőként valamelyik szomszédos államba utazott, most Vlagyimir Putyin elnökhöz megy.

Az orosz olaj fontos piaca

India a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, amely 

Oroszország fontos energetikai piacává vált a nyugati szankciók kivetése óta.

Hatalmas mennyiségben vásárolja az orosz olajat, és azzal védekezik, hogy ezzel szívességet tesz a világnak, enélkül a jelenlegi duplája lenne az olajár.

Emellett jelentős mértékben függ az orosz fegyverszállítmányoktól is, bár a korábbi több mint 50 százalékról 36 százalékra zuhant Oroszország részesedése az indiai fegyverimportban.

Az indiai–kínai kapcsolatok viszont mélypontra zuhantak a 2020-as határ menti összecsapások óta.

India állítja, hogy szívességet tesz a világnak az orosz olaj vásárlásával / Fotó: AFP

Modi és Putyin témák széles körét tekinti majd át, bár jól értesült források szerint nem várható nagyszabású egyezmény megkötése. Az indiai miniszterelnök várhatóan július 8-án és 9-én tárgyal majd Moszkvában, ahonnan kétnapos látogatásra Ausztriába utazik.

Washington elnézi Indiának az orosz kapcsolatot

Az Egyesült Államok folyamatosan próbálja erősíteni az együttműködést Indiával, hogy ellensúlyozza Kína ázsiai dominanciáját, ezért elnézi Újdelhi kapcsolatát Moszkvával.

Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes ugyan a múlt héten elismerte, hogy Washington aggódik az indiai–orosz katonai és technológiai együttműködés miatt, de 

megbízik Indiában, és tovább szándékozik vele mélyíteni a kétoldalú kapcsolatot.

G7 preparations in Bari, Italy
Modi Joe Bidennel; Washington elnézi Indiának az orosz kapcsolatot / Fotó: AFP

Lehet, hogy ez a bizalom sokba kerül majd, mert a kiépülő többpólusú világrend kiegészülhet Indiával is. Az amerikaiak a gyors profit reményében egy hatalmas gazdasági és katonai riválist, Kínát már felhúztak maguk mellé, most ugyanezt csinálják Indiával. A hindu nacionalista Modi köszöni szépen a segítséget, az ambíciói eddig is megvoltak, már csak ez hiányzott.

Diplomáciai győzelem Putyinnak

Modi látogatása egyértelműen újabb diplomáciai siker Putyin számára pár héttel a pekingi, majd észak-koreai látogatása után, ahol kölcsönös védelmi egyezményt kötött Kim Dzsongunnal.

India nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, az olajért nagyrészt az Egyesült Arab Emírségek devizájával, dirhammal fizet, és megtalálták a megoldást a nemzetközi fizetési rendszer kikerülésére is – igaz, ennek eredményeként az orosz vállalatok 8 milliárd rúpiát halmoztak fel indiai számlákon, amit nem tudtak elkölteni. (Egy rúpia 4,4 forint.)

Most ezt a pénzt indiai vállalatokba fektetik, és különböző termékeket, például elektronikai cikkeket, gyógyszereket, agrártermékeket vásárolnak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.