BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre érdemes figyelni az iskolakezdés előtt az MNB szerint

A jegybank fogyasztóvédelmi oldala, a Pénzügyi Navigátor segít a kiadások tervezésénél. Az iskolakezdés ugyanis pénzügyi döntések sorát is hozza, melyekre érdemes időben felkészülni.

Az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket segíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, „Pénztárcabarát iskolakezdés” címmel elindított fogyasztóvédelmi kampánya, mely a kiadástervezéstől, a beiskolázási és egyéb támogatások világán túl a körültekintő hitelfelvételig terjed, de még az online piacterek veszélyeire is kitér.

MUZ_5769, iskolakezdés
Érdemes időben felkészülni az iskolakezdés kapcsán felmerülő kiadásokra / Fotó: Muzslay Péter

Bár az online piacterek kiváló lehetőségeket is nyújthatnak ha például iskolatáskát, bútort, ruhát vagy elektronikai cikket szeretnénk venni, a névtelenség vagy álnév mögé rejtőző csalók miatt ez kockázatos is lehet – derül ki a jegybank hétfői tájékoztatásából. Különösen a sürgető, banki adatainkra kíváncsi eladók lehetnek veszélyesek, akik kerülnék a személyes találkozást.

Az iskolakezdés pénzügyi vonzatai

Az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek tervezését az MNB Háztartási költségvetési kalkulátora segítheti, de érdemes tájékozódni az elérhető támogatásokról is, legyenek azok államiak, önkormányzatiak vagy épp munkahelyiek.

De az iskolakezdés egyes költségeit az egészség és önsegélyező pénztári tagságból is fedezhetjük az MNB szerint, 

éves szinten jelenleg legfeljebb 266 800 forintig. Mindezeken túl az egészség- és önsegélyező pénztári tagság további előnye, hogy az éves tagdíjbefizetések, valamint munkáltatói hozzájárulások után 20 százalékos, maximum évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés igényelhető, aminek összegét a pénztári számlára lehet kérni – olvasható a jegybanki tájékoztatásban.

Ha hitelfelvételre van szükség, akkor érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani, amit az MNB Pénzügyi Navigátor Hitelfelvétel tudatosan című kiadványa is segíthet. A felsőoktatási hallgatók által igénybe vehető Diákhitel feltételeiről szintén érdemes előzetesen tájékozódni.

A felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez számlanyitásra is szükség van, amit a Pénzügyi Navigátor füzetek közül a Számlaválasztás tudatosan című segíthet, valamint a jegybank valamennyi hazai hitelintézet aktuális bankszámláit bemutató Bankszámlaválasztó programja.

Iskolakezdési pénzügyi kérdéseink megválaszolásához az MNB közösségi médiafelületein, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, illetve az MNB Ügyfélszolgálatán is kaphatunk segítséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.