BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael az egyik legfontosabb Hamász-vezetőt próbálta likvidálni

Egyelőre nem tudni, hogy a Hamász-vezető túlélte-e az akciót. A célpont Mohamed Deif volt, aki a Hamász egyik legfontosabb katonai vezetője, és kiemelt szerepet játszott az október 7-i támadásban.

Izrael hetekig figyelt meg egy dél-gázai villát, majd hatalmas támadást hajtott végre, mert úgy gondolta, hogy a Hamász egyik legmagasabb rangú tisztje, Mohamed Deif ott tartózkodik. Az izraeli hadsereg (IDF) több légicsapást rendelt a villa területére, ám egyelőre nem tudni, hogy Deif túlélte-e a támadást. 

Mohamed Deif, Izrael, Hamász
Mohamed Deif (jobbra), a Hamász egyik legfontosabb vezetője már több merényletkísérletet is túlélt / Fotó: X / @warfareanalysis

Az IDF és a Shin Bet bizotnsági erők közlése szerint a légicsapásokban meghalt Rafa Salameh hadnagy, aki együtt dolgozott Deiffel. A támadás ellentmondásokat szült, ugyanis olyan területen történt, amelyen Izrael több humanitárius zónát is kijelölt. Az izraeli kormány azonban azzal indokolta döntését, hogy 

hosszú megfigyelés után rendelték el a támadást, és a villa több Hamász-vezető szerint is Salameh titkos bázisa volt.

Salameh rengeteg időt töltött a Hamász alagútrendszereiben, így kevés alkalom adódott a likvidálására – írja a The New York Times. Az IDF és a Shin Bet régóta figyelte a villát, és csak azért nem támadtak előbb, mert abban bíztak, hogy Deif is csatlakozni fog hadnagyához. Deif ellen korábban már több merényletet is elkövettek, de eddig sikerült mindegyiket túlélnie.

Kicsoda Mohamed Deif, az Izrael elleni pusztító támadás kiagyalója, aki eddig hét merényletet élt túl?

A Hamász katonai szárnyát, az al-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed Deifnek a múlt hét végi támadás volt az eddigi legmerészebb és leghalálosabb megmozdulása. A valószínűleg 58 éves férfi 1965-ben született Hán Júniszban, egy palesztin menekülttáborban. A valódi neve szintén ismeretlen, bár több médium szerint Mohammed al-Masri néven született. A Deif valójában egy arab becenév, ami vendégnek fordítható. Ez arra utal, hogy nem marad egy éjszakánál tovább ugyanazon a helyen, hogy elkerülje az izraeli hírszerzést. 

A katonai vezetők szerint Deif egészsége romlik, ezért egyre több időt kell a felszínen töltenie. Ezt kihasználva bíztak abban, hogy Deif végül csatlakozni fog Salameh-hoz a villában. A két férfi több forrás szerint is közeli bizalmi viszonyban állt, Deif bízott Salameh-ban, és több hadművelet vezetésével is megbízta. 

Ahogy Deif sorsa, úgy az sem biztos, hogyan fogja befolyásolni a tárgyalásokat a villa elleni támadás.

Elemzők szerint mindkét félnek érdekében áll egy tűzszüneti megállapodás tető alá hozása, így a támadás nehezen ingathatja meg a tárgyalást. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.