BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 291. napja – Hihetetlen: legalább 15 év eltakarítani a gázai romokat, már 40 millió tonnányi a törmelék

Az ENSZ jelentése szerint az izraeli offenzíva évtizedekre visszalöki az egészségügyet és az oktatást a Gázai övezetben.

Az ENSZ felmérése szerint egy több mint száz teherautóból álló flottának 15 évbe telne a mintegy 40 millió tonna törmelék eltávolítása Gázából – írja az Interesting Engineer. A művelet költsége 500 millió és 600 millió dollár között mozog.

Palestinians to migrate for safer areas after Israel's evacuation warning in Khan Yunis
gáza
izrael
háború
A Gázai övezetben rengeteg a rom / Fotó: Anadolu via AFP

Az értékelés kiemeli a palesztin terület újjáépítésének óriási kihívását, amely az otthonok és az infrastruktúra széles körű lerombolását okozta.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja által a múlt hónapban közzétett értékelésből kiderült, hogy 

Gázában 137 297 épület sérült meg, ami a térség összes épületének több mint felét teszi ki.

 Ezek több mint egynegyede teljesen megsemmisült, mintegy 10 százaléka súlyosan, egyharmada pedig közepesen.

A jelentés azt is jelezte, hogy 250 és 500 hektár közötti hatalmas hulladéklerakókra lenne szükség a törmelék ártalmatlanításához, az újrahasznosítható mennyiségtől függően.

A szervezet szerint az övezet újjáépítésének költségei megduplázódtak ahhoz képest, amire januárban számítani lehetett, ez az összeg pedig napról napra növekszik.

Pehr Lodhammar, az ENSZ egyik tisztviselője szerint

a Gázában megsemmisült épületek 65 százaléka lakóépület volt,

amelyek újjáépítésére súlyosan veszélyeztetik a fel nem robbant lövedékek és rakéták, amelyeket a törmelék maga alá temetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.