BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hacker, conceptual illustration

Kiberbűnözés: napi több millió áldozat Európában

Rengetegen esnek áldozatul internetes bűncselekménynek. Az Europol arra is felhívta a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia egyre inkább a kiberbűnözés egyik eszközévé válik.

Naponta több millió áldozata volt a kiberbűnözésnek 2023-ban az Európai Unióban – közölte az Europol hétfőn.

Hacker, conceptual illustration
kiberbűnözés
internet
online bűnözés
A kiberbűnözés elképesztő méreteket öltött / Fotó: Science Photo Library via AFP

A legfenyegetőbb internetes bűncselekmény a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a pénzügyi csalás – írták a kockázatértékelési jelentésben. A bűnözők egyre inkább a kis- és középvállalkozásokat veszik célba, mivel azok digitális védelme elégtelen. Sokan esnek áldozatul adathalász-támadásoknak, úgynevezett romantikus, társkereső csalásoknak, online piaci átveréseknek és zsarolóprogramoknak is – közölte az Europol.

A szervezet felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia (MI) segítségével elkövetett kiberbűnözés fokozódó térnyerésére is.

A mesterséges intelligencia egyre inkább a bűnözők által használt eszközzé válik – áll a jelentésben. A mesterséges intelligenciával támogatott, gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok aggasztó fenyegetést jelentenek, amit szoros figyelemmel kell kísérni. Az MI által módosított és teljesen mesterséges tartalmak egyre nehezebb feladatokat adnak a bűnüldöző hatóságoknak, különös tekintettel az elkövetők személyazonosságának azonosítására – olvasható a jelentésben.

Új jogszabályokra van szükség a kiberbűnözés megfékezésére

Az Europol közölte: a fenyegetések gyors és hatékony kezeléséhez a bűnüldözőknek megfelelő tudásra, eszközökre és jogszabályokra van szükségük.

A hatóságoknak és a jogalkotóknak törekedniük kell arra, hogy kihasználják az új és fejlődő technológiákat. Ehhez viszont olyan képzésre van szükség, amelynek révén a hatóságok képesek felderíteni a technikailag kihívást jelentő vagy összetett kiberbűncselekményeket – írták.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.