BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
J.D. Vance

Kicsoda J. D. Vance, Trump alelnökjelöltje?

Az amerikai alelnökjelölt Donald Trump mozgalmának örököse, az ideológia továbbvivője lehet. J. D. Vance fiatal, agilis, jó szónok – és Amerika bezárkózásának a híve.

Európa már most is pánikban van egy második Donald Trump-elnökség és annak az amerikai külpolitikára gyakorolt hatásai miatt. Trump tegnap bejelentette, hogy James David Vance (született: James Donald Bowman) ohiói szenátor lesz az alelnökjelöltje, erre a riadalom még tovább fokozódott.

J.D. Vance
J. D. Vance ohiói szenátor, Trump alelnökjelöltje / Fotó: Middle East Images via AFP

Donald Trumpot tapsvihar fogadta, amikor hétfőn megjelent a milwaukeei kongresszusi arénában, ez volt az első nyilvános szereplése az ellene elkövetett merénylet után. Bekötött füllel állt új alelnökjelöltje mellett, nézte a tömeget, amely tombolva kiabálta: „Harc! Harc! Harcolj!”

Vance ohiói szenátor jelölésével Trump a republikánus párt befolyásos emberei közül az egyik legelszigeteltebbet választotta alelnökjelöltjének. Az egykori Trump-kritikusból lett Trump-hívő hevesen ellenzi Ukrajna megsegítését, és folyamatosan bírálja Európát, mondván, az öreg kontinens túlságosan is függ az Egyesült Államok külpolitikai és katonai segítségétől.

Egy magas rangú uniós tisztviselő a Politico című lapnak úgy vélekedett, hogy Vance kinevezése katasztrófa Ukrajna számára, és ezáltal Brüsszel azon erőfeszítései számára is, hogy támogassa az országot az orosz agresszióval szemben. A brüsszeli lap a februári müncheni biztonsági konferencián beszélgetett a szenátorral, aki világossá tette álláspontját: 

Egyszerűen nincs meg a gyártási kapacitásunk ahhoz, hogy a végtelenségig támogassunk egy szárazföldi háborút Kelet-Európában. 

„A vezetők feladata, hogy ezt a lakosság számára is kifejezzék. Meddig fog ez még tartani? Mennyibe fog ez várhatóan kerülni? És ami még fontosabb, hogyan fogjuk előállítani az ukránok támogatásához szükséges fegyvereket?” – tette hozzá. Vance azzal is egyértelművé tette hozzáállását, hogy kihagyta a szenátorok kétpárti csoportjának Zelenszkijjel való találkozóját Münchenben, továbbá kifejezte azt a nézetét, hogy Ukrajnának végül területeket kell átengednie Oroszországnak.

Vance – a rozsdaövezeti gyerek

Vance szkepticizmusa a szabályokon alapuló nemzetközi rend alapvető alapjaival kapcsolatban túlmutat a külpolitikán. Az ohiói szenátor írt egy könyvet Hillbilly Elegy címmel, amelyben a gyerekkorát írja le. Az amerikai rozsdaövezetben, a lepusztult, egykor virágzó, ám a globalizáció miatt a többnyire Kínába kiszervezett termelés miatt legatyásodott iparvidéken nőtt fel. 

Day 1 - Republican Party presidential nominating convention
Trump Vance személyében megtalálhatja politikai örökösét / Fotó: AFP

Régóta kiáll az amerikai munkások ügye és az amerikai feldolgozóipar fontossága mellett. Nem lesz meglepetés, ha a várakozások szerint novemberben Trumpot megválasztják, és ő lesz az alelnök, akkor a gazdasági befelé fordulást, az amerikai ipar és feldolgozóipar megerősítését, valamint a Kínával szembeni erőteljesebb fellépést fogja szorgalmazni – tökéletes szinkronban lesz Trump eddigi irányvonalával.

A 39 éves Vance nézetei a transzatlanti kapcsolatokról azonban nem csak Ukrajna számára jelentik az elapadó amerikai támogatást. A szenátusban áprilisban tartott beszédében különösen Németországot támadta, amely Európa az Egyesült Államoktól függ a védelem és a biztonság terén. 

Elég világossá tudtuk tenni Európa és a világ többi része számára, hogy Amerika nem tud a végtelenségig biankó csekkeket kiállítani

– mondta. 

Miért pont Vance?

Trump választása mély politikai megfontolásokat tükröz. A fiatal, 39 éves szenátor alelnökjelöltté választása saját politikai öröksége továbbvitelének kezdete. Röviden: Vance a MAGA (Trump mozgalma, Make America Great Again) örököse. 

A választás nemcsak a 81 éves Bidennel rajzol igen erős kontrasztot, de a jelenlegi alelnökkel, Kamala Harrisszel is. Harris washingtoni viszonylatban ugyan fiatal, de így is jó tíz évvel idősebb Vance-nél.

Vance nagyon hasznos Trump számára: fiatal, nagy televíziós gyakorlata van, jók a kapcsolatai a vastag pénztárcájú szilícium-völgyi adományozói bázissal, amely egészen a közelmúltig roppant óvatos volt a Republikánus Párttal szemben, lévén hagyományosan demokrata beállítottságú. 

Az elnökválasztás szempontjából azonban a republikánusok szerint a legfontosabbak azok a kapcsolatok, amelyeket reményeik szerint a legjobban meggyőzni vágyott ingadozó államok kékgalléros szavazóival tud kialakítani.

Maga Trump is megjegyezte saját közösségi oldalán, hogy szerinte Vance vonzó lehet a rozsdaövezetben és a középnyugat felső régióiban: „Erősen azokra az emberekre fog összpontosítani, akikért olyan ragyogóan harcolt, az amerikai munkásokra és farmerekre 

  • Pennsylvaniában, 
  • Michiganben, 
  • Wisconsinban, 
  • Ohióban, 
  • Minnesotában – sőt messze ezeken is túl.”

A republikánusok azt várják tőle, hogy a kampány állandó szereplője lesz. 

Az abortuszkérdés

A katolikus hitre 2019-ben áttért háromgyermekes Vance elmúlt években tett megjegyzéseit azonban szinte biztosan felhasználják majd ellene, amikor a demokraták azon dolgoznak, hogy Trump előnyét csökkentsék az ingadozó államokban. Az amerikai közéletben, főleg a választási kampányokban az abortusz központi kérdésnek számít. 

Vance tavaly gyilkosságnak nevezte az abortuszt, és a 2022-es szenátusi verseny során azt mondta, hogy megszavazná az országos 15 hetes abortuszkorlátozást. Ugyanebben a kampányban fenntartásait fejezte ki a nemi erőszak és vérfertőzés esetére vonatkozó abortuszkivételekkel kapcsolatban is. 

„Nem arról van szó, hogy egy nőt arra kell-e kényszeríteni, hogy kihordjon egy gyermeket, hanem arról, hogy hagyni kell-e egy gyermeket élni, még akkor is, ha a gyermek születésének körülményei valamilyen módon kellemetlenek vagy problémát jelentenek a társadalom számára” – fejtette ki álláspontját, bár később hozzátette, hogy támogatja az „észszerű kivételeket”. 

Vance-t nem csak az abortusszal kapcsolatos álláspontja miatt lehet támadni. Szenátusi pályafutása során kemény bírálatokkal szembesült, miután megkérdőjelezte a válások elterjedtségét, mondván, hogy a szexuális forradalom egyik nagy trükkje az, hogy az erőszakos és boldogtalan házasságban élő emberek 

úgy cserélgethetik a házastársukat, mint az alsóneműjüket.

A demokraták hétfőn le is csaptak erre a vonalra, arra figyelmeztetve, hogy Vance támogatná az abortusz betiltására irányuló törekvéseket. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.